Τραμπ και Ομπάμα «το κάνουν προσωπικό»

Το CNN παρατηρεί ότι οι αντιπαραθέσεις δεν γίνονται πλέον μεταξύ στελεχών των επιτελείων των δύο αντρών, αλλά αποκτούν προσωπικό χαρακτήρα,

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο εν αναμονή πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούν ν' ανταλλάσσουν φραστικά πυρά παρά το γεγονός ότι ο ένας βρίσκεται στη Χαβάη κι ο άλλος στη Φλόριντα για τις εορταστικές διακοπές τους, σχολιάζει το CNN.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών επιδεινώνονται είτε μέσω φραστικών επιθέσεων στο Twitter, είτε εξαιτίας των διαφορετικών τους απόψεων στα διεθνή θέματα κι ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Ο Τραμπ γίνεται πιο επικριτικός έναντι του Ομπάμα μετά την εκλογή του γράφοντας στο Twitter ότι ο Ομπάμα δεν αξιολόγησε σωστά τις εκλογές και για το λόγο αυτό υπέστησαν πανωλεθρία οι Δημοκρατικοί. Η κριτική του Τραμπ κλιμακώθηκε προχθές μέσω μηνύματος που ανάρτησε στο οποίο έγραφε ότι οι “εμπρηστικές” δηλώσεις του Ομπάμα δυναμιτίζουν την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του την Τρίτη στο Περλ Χάρμπορ, συνοδεύοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, συνέστησε προσοχή έναντι μιας πιθανής διεθνούς απομόνωσης των ΗΠΑ, προειδοποίηση που απηύθυνε συνήθως στον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο τελευταίος κύκλος της έντασης μεταξύ των δύο αντρών πυροδοτήθηκε από τις διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις που έχουν οι δύο πολιτικοί έναντι του Ισραήλ και της Ρωσίας.

Το CNN παρατηρεί ότι οι αντιπαραθέσεις δεν γίνονται πλέον μεταξύ στελεχών των επιτελείων των δύο αντρών, αλλά αποκτούν προσωπικό χαρακτήρα, μεταξύ του σημερινού προέδρου κι αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του ανθρώπου που θα τον αντικαταστήσει. Ο προσωπικός ανταγωνισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης, προκαλώντας προβληματισμό για τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα επιτελεία των δύο πλευρών δηλώνουν ότι η διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας εξελίσσεται ομαλά. Ο Τραμπ είχε "μία ευγενική συνομιλία", όπως τη χαρακτήρισε, με τον Ομπάμα την Τετάρτη. Μέλος της ομάδας του Τραμπ που εργάζεται για την ομαλή μεταβίβαση της προεδρίας δήλωσε προχθές ότι αναμένει περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντρών, πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντα με το CNN.