Επιμένει ο Ερντογάν: Οπαδός του Γκιουλέν ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή

"Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα" απαντά το Κρεμλίνο

Αν και ο Τούρκος αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης και εχθρός  του Ερντογάν  δήλωσε χθες «σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» από την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα και καταδίκασε «αυτήν την αποκρουστική τρομοκρατική πράξη», ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα πως «χωρίς αμφιβολία» ο δράστης της δολοφονίας του Αντρέι Καρλόφ ήταν μέλος του θρησκευτικού δικτύου του Γκιουλέν. 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσιωπήσουμε ότι ήταν ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (σ.σ. ακρωνύμιο του δικτύου του Γκιουλέν). Όλες οι επαφές του, από το πού σπούδασε μέχρι τις διασυνδέσεις του, υποδεικνύουν την FETO», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα τόνισε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το εξωτερικό, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο 22χρονος Τούρκος εν ενεργεία αστυνομικός που έκανε την δολοφονική επίθεση εναντίον του Καρλόφ, συμμετείχε στην προσωπική ασφάλεια του Ερντογάν και μάλιστα σίχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας για τον πρόεδρο οκτώ φορές, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτιμά ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ποιος βρίσκεται "πίσω" από τη δολοφονία του πρεσβευτή στην Τουρκία".

"Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εργασίας της (ρωσο-τουρκικής) ομάδας έρευνας η οποία ξεκίνησε στην Άγκυρα", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Τουρκία αποδέχθηκε - κάτι που δεν έχει ξαναγίνει - τη συμμετοχή στις έρευνες 18 ρώσων ερευνητών, πρακτόρων των ειδικών υπηρεσιών και διπλωματών που εστάλησαν από τη Μόσχα και συμμετείχαν, στην Άγκυρα, στη νεκροψία της σορού του Αντρέι Κάρλοφ, που επαναπατρίστηκε χθες βράδυ στη Ρωσία.

Η δολοφονία του μπροστά στις κάμερες χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία και από την Τουρκία "πρόκληση" με σκοπό να υπονομευτούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είχαν μόλις αποκατασταθεί έπειτα από κρίση ενός έτους.