Ένοχη η Κριστίν Λαγκάρντ: Έφυγε από τη Γαλλία

Για ευνοϊκή και παράνομη αποζημίωση επιχειρηματία.

Ένοχη κρίθηκε από το δικαστήριο στο οποίο εκδικαζόταν η υπόθεση Ταπί, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, καταδικάστηκε ερήμην αφού έφυγε από τη Γαλλία για να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπως είπε ο δικηγόρος της στο πρακτορείο Reuters.

Η κ. Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για "αμέλεια" αλλά δεν της επιβλήθηκε ποινή. Η ποινή θα ανακοινωθεί αργότερα εντός της ημέρας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ καταδικάστηκε για την υπόθεση Ταπί. Ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το 2008, η κ. Λαγκάρντ ενέκρινε παράνομα - σύμφωνα με το δικαστήριο, κρατικές αποζημιώσεις ύψους 400.000.000 ευρώ προς τον μεγιστάνα επιχειρηματία επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας Adidas.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

Tο ΔΝΤ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις. Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ και «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» στην υπόθεση, είπε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Παρ' όλα αυτά, η καταδίκη της Γαλλίδας πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ηγεσία του Ταμείου και πιθανόν αιτήματα αποχώρησης της κ. Λαγκάρντ, όπως είχε γίνει και με τον προκάτοχό της, Ντομινίκ Στρος Καν, το 2011, που τελικά παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου με την καμαριέρα.

Υπόθεση Ταπί

Η κ. Λαγκάρντ κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας Adidas. Ο Ταπί και η εταιρεία του είχαν κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση εκδικαζόταν από τα γαλλικά δικαστήρια μέχρι το 2007. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπουργός του οποίου ήταν η κ. Λαγκάρντ, συμφώνησε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η απόφαση που έλαβε η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ θεωρείται ότι ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

Λαγκάρντ: Αναλαμβάνω την ευθύνη

Στο τέλος της δίκης της για το σκάνδαλο Ταπί,η Κριστίν Λαγκάρντ «ανέλαβε» την ευθύνη για τα πάντα ωστόσο αρνείται να πληρώσει για μια απάτη που κανείς δεν είχε προβλέψει: η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, καθώς επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

«Αποφάσισα και αναλαμβάνω (την ευθύνη) των αποφάσεών μου» όμως «ενήργησα (…) με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος» επέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ, που πήρε για τελευταία φορά τον λόγο κατά τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας – Cour de justice de la République (CJR).