Νέα κόντρα Μόντι-Μπερλουσκόνι

Στην πολιτική αρένα ρίχνονται δυναμικά οι δυο άνδρες, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Ξεπέρασαν τις 36.000 οι επαφές του τεχνοκράτη πρωθυπουργού στο Twitter, μετά το χθεσινό μήνυμα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μόντι στους Ιταλούς . Επιπλέον, τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το "πρόγραμμα Μόντι" έχει ρεύμα και απήχηση. Τα ποσοστά των κεντρώων δυνάμεων που υποστηρίζουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες φέρονται να σημείωσαν άνοδο πλησιάζοντας το 20% .

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μόντι εξετάζει πια πολύ σοβαρά να στηρίξει ενα ενιαίο, κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο, που θα συμπεριλαμβάνει το όνομά του στον τίτλο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία, εξαπέλυσε νέα λεκτική επίθεση εναντίον του "ανερχόμενου" αντιπάλου του στην κεντροδεξιά παράταξη.

Σε νέα του συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση RAI υποστήριξε ότι σε σχέση με τον Μόντι ο ίδιος είναι "υψηλότερου επιπέδου", εξ ου και ο ίδιος κατέβηκε στην πολιτική αρένα, ενώ ο νυν πρωθυπουργός αναγκάστηκε "να μιλήσει για κάθοδο στην πολιτική".

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε ότι «η θεραπεία της κυβέρνησης κατά της κρίσης ήταν απόλυτα εσφαλμένη: όπως στο Μεσαίωνα, προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τους ασθενείς με συνεχείς αφαιμάξεις και στο τέλος πέθαιναν».

Ο Μόντι έχει βρει πολιτικούς συμμάχους στο πλευρό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Κέντρου UdC (του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι) και το κίνημα «Μελλοντική Ιταλία» (του διευθυντή της Ferrari Λούκα ντι Μοντετζέμολο) . Επιπλέον έντεκα πρώην στελέχη του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν το μανιφέστο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού καθώς και ο Αντρέα Ρικάρντι (ακαδημαϊκός, γνωστός καθολικός και υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας στην απερχόμενη κυβέρνηση), ο Φράνκο Φρατίνι (πρώην υπουργός Εξωτερικών υπό τον Μπερλουσκόνι) και ο Τζανφράνκο Φίνι (πρόεδρος της Βουλής).