Πήρε με… περίπατο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Φιγιόν

Ποσοστό κοντά στο 70% του δίνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έναντι του Αλέν Ζιπέ

Μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι ο Φρανσουά Φιγιόν είναι ο σημερινός νικητής των προκριματικών της κεντροδεξιάς και αυτός που θα λάβει το προεδρικό χρίσμα εν όψει των εκλογών του Μαΐου του 2017.

Η δυναμική του πρώτου γύρου, που του έδωσε ένα 44%, προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα ήταν ποια θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων των 4/5 των εκλογικών τμημάτων εκ των συνολικά 10.228, ο Φιγιόν, που ήταν το φαβορί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, εξασφάλισε ποσοστό άνω του 67% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ο Αλέν Ζιπέ παραδέχθηκε την ήττα του και τόνισε ότι θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον Φιγιόν. "Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου", δήλωσε ενώπιον των οπαδών του. Αναγνώρισε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από "καλές συνθήκες" και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στο έργο του. Εξήγησε ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος στην πόλη Μπορντώ.

"Ό,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει", δήλωσε από την πλευρά του ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, ενώ επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ελευθερία και σεβασμό, τονίζοντας ότι η νίκη του "διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν γραφτεί από πριν".

Ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας όπου τον περίμεναν οι οπαδοί του, παίρνοντας το λόγο ο Φρανσουά Φιγιόν, χαιρέτησε κατ'αρχάς τους εκλογείς που μαζικά κινητοποιήθηκαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. «Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια νίκη πεποιθήσεων», υπογράμμισε.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια» τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της αίθουσας. «Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» πρόσθεσε.

Με στόχο τη συσπείρωση της δεξιάς οικογένειας γύρω του, ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ. « Αυτό το βράδυ τείνω ένα χέρι προς όλους όσους θέλουν να συνεργασθούν μαζί μου για την ανάδειξη της χώρας» υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017», υποστήριξε. «Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα, η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία», δήλωσε με το χέρι στην καρδιά.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη σημερινή του νίκη. «Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί σε μία ανακοίνωση.

Ο ίδιος εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον "κρατισμό", ο Φιγιόν έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Ο Ζιπέ, από την άλλη, υποστηρίζει "βαθιές μεταρρυθμίσεις" αλλά "χωρίς βαναυσότητα".

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Απέναντι σε μια αριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της δεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και να την κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τίθεται το ερώτημα εάν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται, θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προκριματικές του Ιανουαρίου, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Όπως σημειώνει πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η σημερινή νίκη στις προκριματικές εκλογές του Φιγιόν και η σκληροπυρηνική οικονομική του πλατφόρμα δίνουν στον 62χρονο Ολάντ έναν στόχο προκειμένου να επιτεθεί και θα μπορούσαν να τον πείσουν να θέσει υποψηφιότητα.