Ιταλός ιερέας: Οι γυναίκες προκαλούν τη βία εναντίον τους

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει κείμενο θέσεων Ιταλού ιερέα που τοιχοκόλλησε σε εκκλησία στην Σπέτσια. Εξοργισμένος είναι και ο οικείος επίσκοπος. Παράλληλα, πιστοί κάνουν εκκλήσεις για παρέμβαση από το Βατικανό εις βάρος του κειμένου με το οποίο ο ιερέας Πιέρο Κόρσι κατηγορεί τις γυναίκες για τη βία που τους ασκείται.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει "είτε επειδή φορούν «προκλητικά ρούχα» είτε επειδή δεν κάνουν τις δουλειές του σπιτιού". Η επισκοπή διέταξε την απομάκρυνση του κειμένου, κατακεραυνώνοντάς το, ενώ σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος κατηγορεί τον ιερέα για πρόκληση σε βία και φονταμενταλισμό.

Απόσπασμα του "κειμένου της ντροπής"

"Ο φανατισμένος Τύπος γράφει ότι για τις διάφορες βίαιες επιθέσεις κατά των γυναικών, φταίνε οι άντρες. Στην πραγματικότητα, όμως, ευθύνονται οι σύζυγοι και μητέρες, που δεν κοιτάζουν τα παιδιά τους, δεν μαγειρεύουν, δεν πλένουν τα ρούχα. Όταν μια οικογένεια διαλύεται και φτάνουμε μέχρι και σε δολοφονίες οι ευθύνες, συχνά βαραίνουν και τους δυο συζύγους", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που τοιχοκόλλησε ο ιερέας Πιέρο Κόρσι, έξω από την εκκλησία του στην περιφέρεια της Σπέτσια της βορειοδυτικής Ιταλίας προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Ο ιερέας βρήκε το κείμενο σε ακραίο ιταλικό ιστότοπο και το έκρινε άξιο διάδοσης. Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι "οι γυναίκες προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα, είναι οι δαίμονες του πειρασμού και πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική".

Καταδικάζουν επίσκοπος και δημοτικό συμβούλιο

Ενώπιον του σάλου, ο επίσκοπος Παλέτι διέταξε άμεσα την απομάκρυνση του κειμένου. "Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συσχετιστεί η καταδικαστέα βία κατά των γυναικών με κάποιου είδους άλλα κίνητρα, και πολύ λιγότερο να δικαιολογηθεί", υπογράμμισε ο επίσκοπος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της κωμόπολης Λέριτσι, κοντά στην Γένοβα, όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη εκκλησία, χαρακτήρισαν αμέσως "παραληρηματικές και προκλητικές" τις θέσεις του ρωμαιοκαθολικού ιερωμένου, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, το 1995, είχε γράψει ανοικτή επιστολή προς όλες τις γυναίκες, για να τις ευχαριστήσει για το έργο και την συμβολή τους στην κοινωνία.

"Φτάνει πια, με την εξωφρενική ενοχοποίηση των γυναικών. Θέσεις σαν και αυτές, που έξω από μια εκκλησία τις διαβάζουν όλοι -ακόμη και τα μικρά παιδιά- είναι μια ξεκάθαρη προτροπή προς το φόνο και την κακομεταχείριση των γυναικών", τονίζουν υπεύθυνες του "Ροζ τηλεφώνου", το οποίο παρέχει άμεσες βοήθειες και στήριξη στις ιταλίδες που είναι θύματα βίαιων συμπεριφορών.

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στιγματίζουν, σήμερα, το "κείμενο της ντροπής", όπως το χαρακτηρίζουν, που τοιχοκολλήθηκε από τον πατέρα Κάρλο στην είσοδο του ναού.