Άνοδος – ρεκόρ τριών μονάδων στα ποσοστά της Μέρκελ

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση το κόμμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κι ενώ έπονται οι γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013.

Δημοσκοπική άνοδος για τους Χριστιανοδημοκράτες - Πτώση για το FDP

Εννέα μήνες πριν οι Γερμανοί βρεθούν στις κάλπες, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό του βαυαρικό κόμμα αύξησαν τα ποσοστά τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και έφτασαν το 41%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της παράταξης της εν ενεργεία Καγκελαρίου από το Μάρτιο του 2006. Ωστόσο, εκλογικοί αναλυτές στη χώρα θεωρούν επισφαλές το σενάριο να συνεχιστεί με σταθερότητα ο μετεκλογικός κυβερνητικός συνασπισμός με εταίρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), καθώς εκείνοι χάνουν αντίστοιχα μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα και αντίστοιχα καθηλώνονται στο 4%, τη στιγμή που για την είσοδο στη γερμανική βουλή απαιτείται 5% των ψήφων ως ελάχιστο ποσοστό.

Τα -πρώιμα- μετεκλογικά σενάρια της ερχόμενης ημέρας στη Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ αναζητά μια τρίτη θητεία στο θώκο της Καγκελαρίας στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Σταθερά, στην ίδια δημοσκόπηση, παραμένουν τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών σε ποσοστό 27%. Οι σύμμαχοί τους, Πράσινοι σημειώνουν πτώση από 14% σε 13%. Σταθερή παραμένη η παράταξη της Αριστεράς στο 8%.

Αν τα συγκεκριμένα ποσοστά επιβεβαιωθούν και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κανένας από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές επαναφέρουν, βάσει της νέας δημοσκόπησης, το σενάριο που έχει γίνει πράξη στο παρελθόν, αλλά και συζητείται ευρέως το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Γερμανία ως το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο: πρόκειται για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ συντηρητικών της χώρας και Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς τη συμβολή των Πρασίνων και των Αριστερών, χωρίς πάντως να αποκλείεται εντελώς ένας συνασπισμός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με τους Πράσινους, αν βεβαίως οι τελευταίοι αλλάξουν τη στάση τους σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.