Αδιαφορία στην Τουρκία για τον Ομπάμα στην Ελλάδα – Tώρα έχουν τον Τραμπ

Τώρα, ο Ερντογάν βλέπει στο πρόσωπο του Τραμπ έναν νέο σύμμαχο που θα ξεπαγώσει τις μουδιασμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δεν περιέλαβε την Τουρκία. 

Στον τουρκικό Τύπο, που φυσικά τον απασχολεί η εσωτερική επικαιρότητα με το Κουρδικό, την αναθεώρηση του Συντάγματος για την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, τις συλλήψεις που καθημερινά γίνονται κατά δεκάδες, δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου το θέμα, ότι η περιοδεία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι στιγμής περιορίζονται στον σχολιασμό ότι ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη και τελευταία φορά. 

Ο σχολιαστής και παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, Ογούζ Χάκσεβερ, που διδάσκει στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ, για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, λέει ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και προσθέτει: 

«Πρώτα η οικονομική κρίση και στη συνέχεια το θέμα των προσφύγων. Η διοίκηση Ομπάμα και ο ίδιος, στις δύσκολες μέρες της, δεν μπορούσαν -παρά την ΕΕ- να κάνουν κάτι για την Ελλάδα; Τουλάχιστον να δώσουν κάποια θερμά μηνύματα που θα έμεναν στις μνήμες ακόμη και μέχρι σήμερα;

Η επίσκεψη αυτή, που σχεδιάστηκε με την προσμονή της εκλογής της Κλίντον, θα μπορούσε να ήταν διαθήκη μετάνοιας. Στην παρούσα όμως κατάσταση, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, θα είναι άνευ ουσίας συμβολισμού, μια πρόχειρη επίσκεψη προσφυγικών κέντρων. Μια επίσκεψη που θα χαθεί στην διάσταση του κοσμικού γεγονότος. Μια επίσκεψη που είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στις μνήμες». 

Φυσικά, αν η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν η Χίλαρι Κλίντον και συνεχίζονταν η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Τώρα, ο Ερντογάν βλέπει στο πρόσωπο του Τραμπ έναν νέο σύμμαχο που θα ξεπαγώσει τις μουδιασμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, Ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Hürriyet», ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι «η ομάδα του Τραμπ έχει παρόμοιες απόψεις για το Ιράκ και τη Συρία με την Τουρκία».

Επίσης, στο θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν η πολιτική Τραμπ δίνει ελπίδες στην Τουρκία, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο το επιτελείο του νικητή των εκλογών είχε κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο είχε εκφράσει τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση του Γκιουλέν στήριξε την Κλίντον.