Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την νίκη Τραμπ

Την Κυριακή στις Βρυξέλλες

Μετά το αρχικό... σοκ και δέος, και λίγες ώρες μετά την πανηγυρική εκλογή του Τραμπ, οι ηγέτες της Ευρώπης στο σύνολό τους, συγχαίρουν μεν τον νέο πρόεδρο, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το τί μέλλει γενέσθαι, ειδικά με την άνοδο της ακροδεξιάς φιλοσοφίας και στις ΗΠΑ. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως αυτήν την Κυριακή, για να κάνουν μία πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ και να οργανώσουν την πολιτική τους απέναντι στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων απρόβλεπτος, κυκλοθυμικός, επικίνδυνος, ρατσιστής, και σεξιστής.

"Ο υπουργός Εξωτερικών (της Γερμανίας) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαιρετίζει τη διεξαγωγή την Κυριακή μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ" ανέφερε το Γερμανικό υπουργείο.

Νωρίτερα, ο Φρανκ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί». 

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «πιάστηκε» απροετοίμαστος καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Φιγκαρό, είχε ετοιμάσει συγχαρητήρια επιστολή προς τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στις δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή Τραμπ «εγκαινιάζει μία περίοδο αβεβαιότητας». 

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον νέο πρόεδρο ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ. Στην κοινή επιστολή Γιούνκερ -Τουσκ προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ υπογραμίζεται, καθόλου τυχαία βέβαια, η ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία έχει, όπως τονίζουν, τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην γαλλική Νουβέλ Ομπερβατέρ ο δημοσιογράφος Βενσάν Ζοβέρ, γράφει ότι η νίκη Τραμπ, αποδυναμώνει δραματικά τους υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα δώσει φτερά, υποστηρίζει, στους «ισχυρούς άνδρες» της Γηραιάς Ηπείρου, όλους τους επίδοξους Μουσολίνι, στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, και σε όλους τους λαϊκιστές ηγέτες, αρχής γενομένης από την Μαρί λε Πεν.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.