Πήγε σε τηλεοπτική εκπομπή φορώντας μπούργκα να (μη) μιλήσει για το ISIS

Σάλος στη Γερμανία μετά την προβολή της εκπομπής

Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία μετά τη χθεσινιβραδινή προβολή της πιο διάσημης κυριακάτικης εκπομπής στη γερμανική τηλεόραση. Η εκπομπή της Άνε Βιλ στο ARD είχε καλεσμένη μια νεαρή γυναίκα από την Ελβετία η οποία προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Η γυναίκα πήγε στην εκπομπή φορώντας μπούργκα και μάλιστα το νικάμπ, δηλαδή το ένδυμα που φαίνονται μόνον τα μάτια της.

Η Νόρα Ίλις, όπως είναι το όνομα της καλεσμένης, φορώντας το ολόσωμο ισλαμικό ένδυμα, μίλησε για το πόσο απελευθερωμένη αισθάνεται αφότου ασπάστηκε το "συντηρητικό Ισλάμ".

Ο γερμανικός Τύπος αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από την παρουσία της.

Η Ίλις δήλωσε επιτετραμμένη του συνδέσμου για "δημόσια διαφώτιση". Η εκπομπή φιλοξενούσε και άλλους τρεις άλλους μουσουλμάνους καλεσμένους: έναν ιμάμη, έναν ψυχολόγο που είχε φλερτάρει με τη ριζοσπαστικοποίηση και έναν πατέρα που η κόρη του στρατολογήθηκε στο Ισλαμικό κράτος (ISIS).

Η νεαρή γυναίκα εξηγούσε πόσο την "ενθουσίασε όχι μόνο η ποικιλομορφία του Ισλάμ αλλά και ο ρόλος της γυναίκας στο Ισλάμ, ο σεβασμός του οποίου απολαμβάνει, η αίσθηση κοινότητας". "Στο Ισλάμ, η γυναίκα έχει πολλά δικαιώματα και δυνατότητες να ζήσει ολοκληρωμένα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε λιγότερο αυτό το "σπαγκάτο" ανάμεσα σε δουλειά, οικογένεια και σπίτι, μπορούμε να αναπτύξουμε τον εαυτό μας μέσα στον ρόλο μας" είπε.

"Δεν είμαι καταπιεσμένη, στο Ισλάμ έχει ο καθένας την επιλογή να ζήσει όπως θέλει, εγώ επέλεξα να φοράω νικάμπ και για εμένα αυτό σημαίνει αυτοκαθορισμός και ελευθερία, γιατί αυτό σημαίνει πως μπορώ να συμμετέχω ενεργά στην κοινότητα και την κοινωνία" πρόσθεσε.

Παρ' ότι φλέρταρε συνεχώς με την ιδέα του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η γυναίκα δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στο Ισλαμικό Κράτος. Το μόνον που είπε ήταν ότι οι νέοι και οι νέες στη Συρία "απογοητεύονται από τον πόλεμο".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τη μεγαλύτερη επίθεση η Ίλις τη δέχτηκε από τους μουσουλμάνους που ήταν επίσης καλεσμένοι στην εκπομπή μαζί της.

"Εσείς επιλέγετε με την μπούργκα τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεν σας απέκλεισε η κοινωνία εξαιτίας της μπούργκας" της είπε ο ένας καλεσμένος για να προσθέσει ο άλλος "ποια θεολογία, καμία θεολογία δεν έχουν αυτά που λέτε".

"Αυτό που κάνετε εδώ είναι καθαρή προπαγάνδα υπέρ της ISIS, δεν γίνονται να ακούγονται αυτά στη δημόσια τηλεόραση" ήταν επίσης το σχόλιο ενός καλεσμένου.