ΒΙΝΤΕΟ: Η εκκένωση στο Καλαί

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, εγκαταλείπουν την «Ζούγκλα», πριν την κατεδάφιση

Χιλιάδες μετανάστες εγκαταλείπουν κατά κύματα από τις πρώτες πρωινές ώρες τον καταυλισμό του Καλαί στη Γαλλία.

Μετά τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια, η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται ειρηνικά. Με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι μετανάστες μπαίνουν στις ουρές και επιβιβάζονται στα λεωφορεία με σκοπό να μεταφερθούν σε 450 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Γαλλία. 

Σε όλο τον καταυλισμό υπολογίζεται ότι μένουν περίπου 7.000 άνθρωποι, κυρίως παράνομοι μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική.

Κατά την σημερινή ημέρα, αναμένεται να φύγουν από τη «Ζούγκλα» 2.000 κυρίως ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες και οικογένειες, που επί μήνες ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες.

Η επιχείρηση εκκένωσης θα κρατήσει σχεδόν μία εβδομάδα. Διεξάγεται υπό το άγρυπνο βλέμμα 1.250 ανδρών της αστυνομίας και της χωροφυλακής και με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών.

Η τεράστια αυτή επιχείρηση παρουσιάζεται ως «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα από τη γαλλική κυβέρνηση. Θα επιτρέψει τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγκούπολης της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε εδώ και 18 μήνες και κατοικείται από πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία και τρέφουν το όνειρο να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

Μπαλάκι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι με τη Βρετανία 

Η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ επέκρινε την επιφυλακτικότητα της Βρετανίας να δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από τη «ζούγκλα» του Καλαί, προκειμένου αυτοί να επανενωθούν με την οικογένειά τους, και εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες» θα πρέπει να γίνουν δεκτοί «άμεσα» στη γειτονική χώρα.

Η Κοσέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL εξήγησε ότι το Παρίσι επιθυμεί όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο Καλαί και οι οποίοι διαθέτουν οικογένεια στη γειτονική χώρα «να γίνουν δεκτοί το συντομότερο δυνατό στη Βρετανία». Παράλληλα εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί άμεσα».

Η Γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά στη «ζούγκλα» του Καλαί, «οι γονείς των οποίων είναι στη Βρετανία και τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να γίνουν δεκτά» στη χώρα, παραδεχόμενη όμως ότι έγιναν «σημαντικές πρόοδοι την προηγούμενη εβδομάδα».

Περίπου 500 ανήλικοι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί, σε σύνολο 1.300 καταγεγραμμένων, έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της οργάνωσης France Terre d’ Asile Πιέρ Ενρί, 200 ανήλικοι επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα.