Επτά νεκροί και 1.200 στο νοσοκομείο από το “πολικό” ψύχος

Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα στη Ρωσία έχει κοστίσει ως τώρα τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και έχει στείλει περίπου 1.200 στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα, όπως μεταδίδουν την ημέρα της παραμονής Χριστουγέννων τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στην περιοχή γύρω από τη Μόσχα καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου η πιο κρύα νύκτα του φετινού χειμώνα. Η θερμοκρασία έπεσε στους 32 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν στο χωριό Τσερούστι, λίγο ανατολικότερα από την πρωτεύουσα, όπως για την ακρίβεια μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Μόνο κατά τη χθεσινή Κυριακή, πέθαναν επτά άνθρωποι από την έκθεσή τους στο κρύο. Ανάμεσά τους υπήρξε κι ένα μικρό παιδί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που δεν έχουν αναφερθεί, ιδιαίτερα μεταξύ αστέγων που δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστασιά ή σε καταφύγια.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι επέτρεψαν στους γονείς να αποφασίσουν αυτοί αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς ανακοινώθηκε πως οι απουσίες τους δεν θα μετρήσουν.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν στους 40 βαθμούς υπό το μηδέν.

Το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας της Ρωσίας έστειλε 60 φούρνους αεροπορικώς στη νότια δημοκρατία Τούβα της Σιβηρίας, όπου ένας τοπικός σταθμός παραγωγής ενέργειας έπαψε να λειτουργεί. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο χωριό Χόβου-Άκσι και περίπου 300 έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Το δριμύ ψύχος έχει επηρεάσει καταλυτικά τη γεωργία της χώρας, καθώς πέντε περιφέρειες έχουν χάσει ως και το ένα τρίτο των δημητριακών τους, που "κάηκαν" από την παγωνιά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Ο Ντβόρκοβιτς διευκρίνισε ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι απώλειες κατά μέσο όρο ισοδυναμούν με περίπου το 8-9% των δημητριακών που έσπειραν οι Ρώσοι γεωργοί την περασμένη χρονιά.