Πώς περνά τις τελευταίες ημέρες του ως πρόεδρος ο Ολάντ

Μόνος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κάνει πρωινές συσκέψεις και στέλνει μηνύματα σε φίλους: «Passe me voir» - Πέρνα να τα πούμε

Μόλις οκτώ μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του Ολάντ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν βάλει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία, δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Ίσως μάλιστα να μην κερδίσει καν τις προκριματικές εκλογές του κόμματος.

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος νιώθει μοναξιά και βαριέται στο προεδρικό μέγαρο τα απογεύματα της Κυριακής, στέλνει μηνύματα σε φίλους: «Passe me voir» - Πέρνα να τα πούμε.

Τους τελευταίους μήνες όμως, ένας από τους αποδέκτες τέτοιων προσκλήσεων, μια γνωστή προσωπικότητα του κόσμου της τέχνης, ομολογεί ότι ανταποκρίνεται με απροθυμία. «Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά ζοφερή», λέει. «Και είναι δύσκολο να του πεις αυτά που σκέφτεσαι, γιατί μοιάζει να έχει αποκοπεί από τον πραγματικό κόσμο».

Οι σύμβουλοί του ήδη ετοιμάζονται για την έξοδο και ψάχνουν δουλειά. Πότε-πότε όμως καταλαμβάνονται από μια τρελή ελπίδα: Μήπως το αφεντικό έχει κάτι στο μυαλό του και καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι;

Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μπορεί να ξαναεκλεγεί

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που τρώει με τον πρόεδρο κάθε Δευτέρα, μοιάζει να μην έχει ιδέα για το κατά πόσον ο Ολάντ έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους υπουργούς. «Οπότε αναφερόμαστε σε ένα πολυετές πρόγραμμα ή σε κάτι που είναι προγραμματισμένο για μετά τον Μάιο του 2017, υπάρχει πάντα μια μικρή σιωπή», λέει ένας σύμβουλος.

Οι τακτικοί επισκέπτες του προέδρου δηλώνουν κι αυτοί άγνοια. Ο Ολάντ ζητά τη γνώμη τους για κάποια ομιλία του ή για τον προκάτοχο, και επίδοξο διάδοχό του, τον Νικολά Σαρκοζί. Κι όταν αναφέρεται στην προεδρία του, το κάνει με το ύφος ενός απόμακρου αρθρογράφου. Όπως λέει ένας επιχειρηματίας που τον συναντά συχνά, «ο Πρόεδρος σχολιάζει διάφορα υποθετικά σενάρια στα οποία δεν μοιάζει να συμμετέχει».

Σύμφωνα μάλιστα με το Politico.eu, ο Πρόεδρος μοιάζει να χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες του στην εξουσία για να βοηθήσει τους συμβούλους του να βρουν δουλειά και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι τελικά υποψήφιος, κρατώντας μυστικοπαθή στάση. 

Όμως, το γεγονός ότι κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τον αναγκάζει να προσπαθεί να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του. 

Κάθε πρωί στις 8.30, το επιτελείο συνεδριάζει στην «Πράσινη Αίθουσα» του προεδρικού μεγάρου και εξετάζει το πολιτικό μέλλον του Ολάντ. Γενική είναι η πεποίθηση ότι η πίστη του τελευταίου στο πολιτικό του άστρο δεν πρέπει να κλονιστεί. Οι ελπίδες του εξαρτώνται από δύο σενάρια, που αμφότερα είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαια. Το πρώτο είναι να κερδίσει ο Σαρκοζί το χρίσμα της κεντροδεξιάς και η υποψηφιότητά του αυτή να συναντήσει τις αντιδράσεις των μετριοπαθών. Και το δεύτερο είναι να κερδίσει ο Ολάντ τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του και να ριχτεί στην προεκλογική εκστρατεία με τον αέρα της νίκης.

Μπορεί να μη συμβεί βέβαια τίποτα απ' όλα αυτά. Μπορεί ο Σαρκοζί να χάσει από τον Αλέν Ζιπέ και ο Ολάντ να μην εξασφαλίσει τη στήριξη των σοσιαλιστών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τους συμβούλους του, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θεωρεί αυτά τα σενάρια πιθανά. Ακόμη και σ' αυτό, είναι μόνος.

Αν τελικά ο Ολάντ αποφασίσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, όπως έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί τελευταία, μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια αρκετών συνεργατών του. Ανάμεσά τους, η πρώην σύζυγός του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γκασπάρ Γκαντζέρ και αρκετοί υπουργοί, που φέρονται να σχεδιάζουν ήδη την πιθανή στρατηγική του. Επικρατεί όμως πλήρης μυστικότητα, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι χρησιμοποιούνται κρατικοί πόροι για μια εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...