Οι 3 υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ 2016

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής Cumhuriyet, ο ηγέτης της Κριμαίας και δύο Γιαζίντι ακτιβίστριες

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής Cumhuriyet,  ο ηγέτης της Κριμαίας και δύο Γιαζίντι ακτιβίστριες διεκδικούν το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης 2016, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 είναι: 

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Can Dündar Can Dündar, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για "αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών", επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίων του και σήμερα ζει εξόριστος.

Ο Mustafa Dzhemilev

Ο πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής Mustafa Dzhemilev, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών. Σήμερα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί. 

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014. Οι δύο τους είναι μεταξύ των χιλιάδων Γιαζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.

Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.