Ο Πούτιν ματαίωσε αιφνιδιαστικά την επίσκεψή του στο Παρίσι

Επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση αφού η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο της Γαλλίας στον ΟΗΕ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αποφάσισε να ματαιώσει» την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική πρωτεύουσα όταν «θα είναι βολικό» για τον γάλλο ομόλογό του.

Από την πλευρά της, πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδροςδεν θα έλθει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα αφού αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν μόνο για τη Συρία.

"Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο Ελιζέ σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει ο πρόεδρος Ολάντ", ανέφερε η πηγή.

"Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλώς ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου".

O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν με τη Μόσχα για τη Συρία, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να είναι «ειλικρινείς και αυστηρές».

«Με τη Ρωσία, η Γαλλία έχει μια μεγάλη διαφωνία για τη Συρία και το ρωσικό βέτο στο γαλλικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εμποδίσει την παύση των βομβαρδισμών και την επίτευξη μιας εκεχειρίας», είπε ο Ολάντ, σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να έχουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να είναι αυστηρός και ειλικρινής. Είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η ματαίωση της επίσκεψης του Πούτιν αποτελεί το τελευταίο περιστατικό στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση αφού η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια σχεδιασμένη από τη Γαλλία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, το γαλλικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία θα βοηθούσε τους ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή του Χαλεπίου προστατεύοντάς τους από τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Επίσης, σύμφωνα με τη Μόσχα, το γαλλικό κείμενο ήταν πολιτικοποιημένο και μεροληπτικό.

Η επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αφού ο Πούτιν θα παραστεί στα εγκαίνια του «Ρωσικού Ορθόδοξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου», το οποίο θα στεγάσει κυρίως μία ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Ομως, χθες Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι αναρωτιέται εάν πρέπει θα υποδεχθεί ή όχι τον ρώσο ομόλογό του, εξαιτίας των εγκληματών που διαπράττονται στο Χαλέπι από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων για τη Συρία, «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος, όχι αντίπαλος» και η επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί να δώσει ευκαιρία για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία.

Επίσης, χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό είχε προειδοποιήσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πει αλήθειες στον Πούτιν, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι.