Αδειάζουν ομαδικό τάφο με 2.500 νεκρούς Ναζί

Πρόκειται για πτώματα συνεργατών του ναζιστικού καθεστώτος που εκτελέστηκαν από το καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας

Έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους Ναζί που έχει βρεθεί από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άνοιξαν οι σλοβενικές αρχές και άρχισαν να απομακρύνουν τις σορούς μέσα από αυτό. Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2009 σε ένα παλιό ορυχείο στη Χούντα Γιάμα, κοντά στο Λάσκο, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνας.

Ήδη έχουν βρεθεί περίπου 800 πτώματα ενώ εκτιμάται ότι στον τάφο έχουν θαφτεί περίπου 2.500 άνθρωποι. Πρόκειται για πτώματα Σλοβένων και Κροατών που είχαν συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς και εκτελέστηκαν από το καθεστώς του Τίτο της Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1945.

Τα πτώματα θα μεταφερθούν στην Ντόμπροβα, κοντά στη Λιουμπλιάνα, αφού ληφθεί γενετικό υλικό προκειμένου να ταυτοποιηθούν, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

"Η συμφιλίωση δεν είναι δυνατή παρά μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε και να αποδεχτούμε την αλήθεια, ακόμη και αν είναι οδυνηρή, δύσκολη και ατιμωτική" τόνισε ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ σε μια θρησκευτική τελετή που έγινε παρουσία των απογόνων των θυμάτων, στη Χούντα Γιάμα.

Τα πτώματα, που ήταν γυμνά και δεν έφεραν ίχνη από σφαίρες, ανακαλύφθηκαν αφού προηγουμένως κατεδαφίστηκαν πολλοί τοίχοι από μπετόν που σφράγιζαν την είσοδο του ορυχείου.

Η Επιτροπή Ερευνών έχει εντοπίσει 700 σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι στη Σλοβενία. Εκτιμάται ότι ίσως να περιέχουν τα πτώματα 15.000 συνεργατών των Ναζί –μεταξύ άλλων, μελών της Ουστάσι του φασιστικού κροατικού καθεστώτος του Άντε Πάβελιτς– αλλά και απλών πολιτών, γερμανόφωνων Σλοβένων ή αντικομμουνιστών.