Ουγγαρία: Φιάσκο το δημοψήφισμα του Ορμπάν, στο 60% η αποχή

Δεν ξεπέρασε το 50% η προσέλευση των πολιτών, και άρα η διαδικασία δεν θεωρείται έγκυρη

Oι Ούγγροι πολίτες απέρριψαν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ στο σημερινό δημοψήφισμα, ωστόσο τα ποσοστά συμμετοχής είναι τόσο χαμηλά που καθιστούν άκυρη την ψηφοφορία, προς απογοήτευση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Μετά την καταμέτρηση του 99,7% των ψήφων, το 98,3% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μόλις το 39,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 50% που απαιτείται προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

Το γεγονός αυτό περιορίζει τις δυνατότητες του Ούγγρου πρωθυπουργού να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν την μεταναστευτική τους πολιτική.

Σε αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του Βίκτορ Ορμπάν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;". Εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, 3,23 εκατομμύρια είπαν "όχι" στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Ορμπάν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν υπόψη το αποτέλεσμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία" στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας "εντυπωσιακό" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

"Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία", σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης της Ουγγαρίας, υπογραμμίζοντας ότι θέλει "να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων".

"Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα", τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν όχι σήμερα, δηλαδή 3,23 εκατομμύρια εκ των 8,24 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ. "Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες" δήλωσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.