Διαλύθηκε η Βουλή στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας διέλυσε τη βουλή σήμερα, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το Φεβρουάριο. Ο Ιταλός πρόεδρος βρισκόταν από το πρωί σε διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις μετά την παραίτηση του Μάρτιο Μόντι.

“Ο Μόντι πρέπει να διατηρήσει ουδέτερη πολιτική στάση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας στη Γερουσία, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο.

Από τη μεριά του, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα ευχαρίστησε τον Ναπολιτάνο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι “η χώρα, τώρα, αξίζει να μπει σε μια νέα φάση”. Οι εκλογές, ως γνωστόν, θα προκηρυχθούν για τις 24 Φεβρουαρίου.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληθαίνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Μόντι μπορεί να μην αποφασίσει, τελικά, να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Το μυστήριο σχετικά με τη μελλοντική του πορεία μπορεί να λυθεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει, ή και αργότερα, μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Πολλοί υπουργοί του, όμως, σε επαφές με δημοσιογράφους, χθες βράδυ, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι “τελικά, δεν πρόκειται να μπει, άμεσα, στον στίβο της πολιτικής”. Ίσως για να μην καεί, σε μια δύσκολη φάση, οξυμένης κομματικής αντιπαράθεσης. Ίσως, όμως, και για να παραμείνει ο ένας από τους κύριους υποψήφιους για τη θέση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί την ερχόμενη Άνοιξη.

Δεν έχει ληφθεί, πάντως, καμία οριστική απόφαση και τις ώρες αυτές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συνεχίζει να αξιολογεί τα υπέρ και τα κατά της κρίσιμης αυτής επιλογής.

Εκλογές δύο ημερών στην Ιταλία

Διήμερη θα είναι η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία, η οποία θα διεξαχθεί την 24η και 25η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι σήμερα, αφού ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διαλύεται και τυπικά η βουλή.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση του Μόντι, δύο μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, λόγω της απώλειας της υποστήριξης του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας (PdL) στο κοινοβούλιο.