“Εξαφάνισαν” τους Χριστιανούς της Αλβανίας

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της εναντίον της Ελλάδας η Αλβανία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο στη γειτονική χώρα. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν η ελληνική μειονότητα και οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ο αριθμός των οποίων εμφανίζεται συρρικνωμένος.

Όπως αναφέρει η Real News, σε απογραφή που έγινε μετά από 70 χρόνια, η τελευταία ήταν το 1942 από τις πολιτικές Αρχές, φαίνεται πως η ελληνική μειονότητα και οι χριστιανοί ορθόδοξοι μετρήθηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας καταλαμβάνουν μόνο το 6,75% του πληθυσμού.

Με μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, επιτέθηκε στους κυβερνώντες κατηγορώντας τους για αλλοίωση των αποτελεσμάτων: "Πρόκειται για ένα ολοφάνερο λάθος ή ακριβέστερα, ψέμα. Η διαδικασία της απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές χώρες. Και τελικά προσβάλλει όχι μόνο τους ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και όλους τους χριστιανούς", αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα ζήτησε από τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής να ρωτήσουν τους πιστούς που προσέρχονται στους ιερούς ναούς αν τους επισκέφτηκε η αρμόδια υπηρεσία και αν τους ζητήθηκε να δηλώσουν το θρήσκευμα.

"Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά δεδομένα που διαθέτουμε, οι ορθόδοξοι υπερβαίνουν το 24%. Ευλόγως λοιπόν μπορεί να τεθεί το ερώτημα: Που είναι το 17% που απέκρυψε η απογραφή";

Τα εκκλησιαστικά στοιχεία αναφέρουν ότι 4.643 δήλωσαν πως δεν απογράφηκαν ή δεν τους τέθηκε ερώτημα για το θρήσκευμα, 2.469 δήλωσαν θρήσκευμα, 56 κατήγγειλαν ότι οι αρμόδιοι σημείωσαν το θρήσκευμα με μολύβι σε άλλο τετράδιο και 12 δήλωσαν πως οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να σημειώσουν το θρήσκευμα ή το σημείωσαν μετά από πολλή επιμονή.

Ο κ. Αναστάσιος υποστηρίζει ότι οι πολίτες παραπλανήθηκαν, καθώς το ερωτηματολόγιο δεν ζητούσε να δηλώσεις θρήσκευμα, αλλά αν είσαι πιστός και κάνει λόγο για τον κίνδυνο υπονόμευσης της αρμονικής θρησκευτικής συνύπαρξης.