Ταξίδι- αστραπή Ραχόι στο Αφγανιστάν

Μετά το Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ισπανός ομόλογος του, Μαριάνο Ραχόι βρέθηκε στο Αφγανιστάν σε μια αιφνιδιστική επίσκεψη- αστραπή στις δυνάμεις της χώρας του που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Η επίσκεψη Ραρόχι, η πρώτη του επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης μετά την άνοδό του στην εξουσία πριν από ένα χρόνο, έγινε με αφορμή τα Χριστούγεννα.

Ο Ραχόι, που συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Πέδρο Μορένες, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τον Τύπο.

Σύμφωνα με την El Pais, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των Ισπανών στρατιωτών στη χώρα αυτή "έχει ήδη μειωθεί κατά 10% επί συνόλου 1.521 ισπανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, στην αποστολή που έχει εγκριθεί" από το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποχώρησης των ισπανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση αυτή που θα συνεχιστεί το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2014 αναμένεται εξάλλου να περιληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Μαριάνο Ραχόι και του Χαμίντ Καρζάι, γράφει η El Mundo.

Μετά την Καμπούλ και μια επίσκεψη στις ισπανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο γενικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Ραχόι θα μεταβεί στην ανατολική επαρχία Χεράτ όπου υπάρχει μια ισπανική βάση επιμελητειακής υποστήριξης και κατόπιν στη βάση Κάλα-ι-νάου στη βορειοανατολική επαρχία Μπαντγίς.