Απαγόρευση της άμβλωσης σχεδιάζει η Πολωνία

Απορρίφθηκε πρόταση να επιτρέπονται οι αμβλώσεις μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης

Την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης εξετάζει το κοινοβούλιο της Πολωνίας. Η χώρα έχει ήδη πανευρωπαϊκά μια από τις πλέον συντηρητικές νομοθεσίες, στο θέμα της άμβλωσης.

Ήδη το κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση φιλελευθεροποίησης του πλαισίου για τις αμβλώσεις και είπε όχι σε κείμενο υπό τον τίτλο «Ας Σώσουμε τις Γυναίκες» που επέτρεπε τις αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει η Πολωνία, η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνον εφόσον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκύου.

Σήμερα ο νόμος στην Πολωνία επιτρέπει την άμβλωση μόνον σε τρεις περιπτώσεις: κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικού ελέγχου που δείχνει σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και κύησης ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομικτικής πράξης.

Οι Πολωνοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ νομοσχεδίου που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο για τις αμβλώσεις αλλά και θα επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το υπό εξέταση νομοσχέδιο απαγορεύει την κατάψυξη των εμβρύων, που θεωρούνται από τους εισηγητές ανθρώπινα όντα από την διείσδυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, πριν ακόμη από την εμφύτευση στη μήτρα. Επιβάλλει, επίσης, ότι μόνο ένα ωάριο θα γονιμοποιείται τη φορά, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.