Ο Κάμερον παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά και από βουλευτής

Το ανακοίνωσε σήμερα, ενώ πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι προτίθετο να θέσει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία το 2020.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται– με την απόφασή του να έχει άμεση ισχύ– από το βουλευτικό του αξίωμα, τρεις μήνες αφού εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

«Όπως εγώ το βλέπω, στο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα και δεδομένες τις συνθήκες της παραίτησής μου, δεν είναι πραγματικά δυνατό να παραμείνω ένας αποτελεσματικός βουλευτής όπως ήμουν πρωθυπουργός» δήλωσε ο Κάμερον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Δεν θέλω να αποσπώ την προσοχή από τις ενέργειες τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει προς όφελος της χώρας μας» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης από το 2010 έως το 2016.

«Θέλω να χτίσω την ζωή μου εκτός του Ουέστμινστερ».

«Είμαι μόλις 49 ετών και ελπίζω ότι θα μπορέσω να συνεχίσω να συμβάλω στο κοινό συμφέρον και να υπηρετώ την χώρα μου» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκλεγόταν στην εκλογική περιφέρεια του Γουίτνεϊ από τον Ιούνιο του 2001.

Εμφανιζόταν μέχρι πρότινος «πολύ ενθουσιώδης» στην ιδέα να παραμείνει βουλευτής στο Οξφορντσάιρ, ενώ διαβεβαίωνε ότι προτίθετο να θέσει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία το 2020.

Τρεις μήνες ωστόσο αργότερα, άλλαξε γνώμη προκαλώντας έκπληξη στην κοινή γνώμη. Παραδοσιακά οι πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα για κάποια χρόνια προτού παραιτηθούν.

«Έπειτα από ώριμη σκέψη αυτό το καλοκαίρι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απόφαση ήταν να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα στο Γούτνεϊ...» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφερε επίσης «την πλήρη του στήριξη στην Τερέζα Μέι», που τον διαδέχθηκε την 13η Ιουλίου στη Ντάουνινγκ Στριτ και υπό την διακυβέρνηση της οποίας «είναι βέβαιο ότι η Βρετανία θα γνωρίσει ευημερία».