Υπόνοιες για νέα υποψηφιότητα άφησε ο Φρανσουά Ολάντ

Ακόμη πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της χώρας

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν τα πήγαινε από την αρχή καλά με τις δημοσκοπήσεις. Επί της προεδρίας του έχει σημειώσει τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας, που έχει καταγράψει ποτέ Γάλλος πρόεδρος. Το μήνυμα πως οι Γάλλοι δεν τον... θέλουν φαίνεται να το έχει λάβει αλλά διατηρεί και κάποιες ελπίδες ότι ίσως αναστρέψει το κλίμα υπέρ του.

Έτσι, ενώ δεν έχει δηλώσει ποτέ ρητά ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας, δεν το έχει αποκλείσει κιόλας. Σήμερα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, άφησε το πρώτο σαφές... υπονοούμενο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, απέναντι στο Νικολά Σαρκοζί.

Στη διάρκεια προγραμματισμένης ομιλίας του, ο Ολάντ είπε πως δεν θα επιτρέψει «τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια να εκφυλιστεί η εικόνα της Γαλλίας». Κάτι που οι ειδικοί διάβασαν ως... προμήνυμα νέας υποψηφιότητας.

«Η δημοκρατία είναι ο δικός μας στρατός, με τον οποίο θα νικήσουμε την τρομοκρατία», ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του με θέμα την τρομοκρατία. Στη διάρκεια της ομιλίας πάντως, επέμεινε στην πολιτική που τήρησε το δεξιό κόμμα, του Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας πως επέλεξαν να κρατήσουν σκληροπυρηνική γραμμή, στο τρομοκρατικό κύμα επιθέσεων, μία στάση που όπως είπε είχε στόχο να καταστρέψει το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας.

Ο Ολάντ έχει δεχτεί δριμύτατη κριτική για το θέμα της ασφάλειας, από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και κυρίως τον και πάλι υποψήφιο, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος ανακοίνωσε το Αύγουστο ότι θα μπει στην κούρσα της διαδοχής τον Απρίλιο του 2017, έχει επαναλάβει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι «ανελέητη» στην απάντησή της στις επιθέσεις, καθώς και πως δεν υπάρχει χώρος για «νομικές λεπτότητες» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Οι συνταγματικές αρχές δεν είναι νομικές λεπτότητες», απάντησε ο Ολάντ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά στο Σαρκοζί.