Δίπλα στους Βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ο Κάμερον

Τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας στο Αφγανιστάν επισκέφτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων, ο Κάμερον βρέθηκε στη χώρα αυτή που η Βρετανία διατηρεί στρατεύματα εδώ και μια δεκαετία. “Οι άνδρες μας δεν πλήρωσαν μάταια ένα υψηλό τίμημα σε αυτή τη χώρα” αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Υποστηρίζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν, το σχέδιο μείωσης των βρετανικών δυνάμεων σε 5.200 άνδρες το 2013 στο Αφγανιστάν, ο Κάμερον τόνισε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται "καλύτερα από τα προβλεπόμενα", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κάμερον που μετέβη στο Camp Bastion, στη νότια επαρχία Χελμάντ, δήλωσε πεπεισμένος ότι η αποχώρηση σχεδόν των μισών Βρετανών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στο βρετανικό κοινοβούλιο, δεν θα ανοίξει το δρόμο σε μια κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

"Το γεγονός είναι ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κινούνται καλύτερα από τα προβλεπόμενα", τόνισε μιλώντας στο στρατόπεδο αυτό και επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση των Βρετανών "στηρίζεται στην επιτυχία και όχι στην αποτυχία".

"Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να γίνει και διαβεβαιώνουμε παράλληλα ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ένα καταφύγιο τρομοκρατών, κάτι που συνιστά τον πρώτο λόγο για τον οποίο ήρθαμε εδώ", διευκρίνισε ο Κάμερον.

Ο στρατηγός Μπομπ Μπρους, ο διοικητής της βρετανικής δύναμης στην επαρχία Χελμάντ, υποστήριξε τον Βρετανό πρωθυπουργό λέγοντας ότι οι συνθήκες "βελτιώθηκαν σημαντικά" το 2012.

"Οι Αφγανοί που εργάζονται μαζί με εμάς ελέγχουν την κατάσταση. Η εξέγερση εξακολουθεί να υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε, ωστόσο δεν ορίζει τα πράγματα", είπε στο BBC.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης αστραπή ο Κάμερον παρέστη σε λειτουργία και έπαιξε πιγκ-πογκ με τους στρατιώτες. Ανακοίνωσε επίσης ότι 283 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στον εξοπλισμό, κυρίως για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι Βρετανοί έχουν αναπτυχθεί στη Χελμάντ, την πλέον ασταθή επαρχία του Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν διαθέτουν προπύργια και έχουν μεγάλη δράση.

Ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών σήμερα στη χώρα αυτή έχει ήδη μειωθεί σε 9.000 από 9.500 που ήταν. Η Βρετανία έχει στείλει τη δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ.

Από τις αρχές της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή, τον Οκτώβριο του 2001, 438 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 395 στο πεδίο της μάχης.