Με κατάρρευση κινδυνεύει η κυβέρνηση της Τσεχίας

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση της Τσεχίας, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας να αποπέμψει την πρόσφατα διορισμένη υπουργό Άμυνας Καρολίνα Πικ.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την άμεση αντίδραση του κόμματος από το οποίο προέρχεται αλλά και του οποίου ηγείται η υπουργός, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα LIDEM. Η Πικ κάλεσε τους υπουργούς που προέρχονται από τους κόλπους του να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στις 10 Ιανουαρίου και αν αυτό πραγματοποιηθεί η κυβέρνηση δεν θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους έλαβε αυτήν την απόφαση "μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς λόγοι. Την περασμένη εβδομάδα πάντως ο Κλάους είχε επικρίνει δριμύτατα το διορισμό της 37χρονης Πικ, την οποία αποκάλεσε "κοπελίτσα", στο υπουργείο Άμυνας.

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Καρολίνα Πικ έγινε ειδική σε θέματα στρατού από τη μια μέρα στην άλλη. Οι στρατιωτικοί δεν θα αποδεχτούν μια τέτοια κοπελίτσα", είχε δηλώσει.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Πικ απέλυσε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου, μεταξύ των οποίων και τον αναπληρωτή της, τον Βλάστιμιλ Πίτσεκ, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου του τσεχικού στρατού.

"Νομίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κυβερνητικής κρίσης", σχολίασε σήμερα η αντιπρόεδρος του LIDEM Ντάγκμαρ Ναβρατίλοβα.

Η Πικ είχε αντικαταστήσει στο υπουργείο τον Αλεξάντρ Βόντρα του κόμματος ODS ο οποίος παραιτήθηκε επειδή δεν επανεξελέγη στη Γερουσία στις πρόσφατες εκλογές τις οποίες κέρδισε η Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση.