Φόβοι για νέα Λάκουιλα στην Ιταλία: Στους 250 οι νεκροί

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, θαμμένοι κάτω από τα σιντρίμμια - Βίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στο Αματρίτσε

Στους 250 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού των 6.2 Ρίχτερ που τα ξημερώματα της Τρίτης ισοπέδωσε πολλά χωριά στην κεντρική Ιταλία. 365 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής και περισσότεροι από 150 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι, θαμμένοι κάτω από ερείπια. 

Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο... Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση των περιοχών που ισοπεδώθηκαν από τον φονικό σεισμό. «Η ανοικοδόμηση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου.

Εικόνες από drone που συγκλονίζουν: Ερείπια η σεισμόπληκτη Ιταλία 

Την ίδια ώρα εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι αρχές.

Δεκάδες μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή τη νύχτα της Τετάρτης και σήμερα το πρωί. Μια ισχυρή δόνηση καταγράφθηκε στις 15.30 ώρα Ελλάδας προκαλώντας φόβο στους επιζώντες αλλά και την αγωνία των μελών των ομάδων διάσωσης, που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις στο Αματρίτσε όταν τμήμα ενός τοίχου κατέρρευσε ακριβώς δίπλα τους.

Χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες συνέχιζαν σήμερα να αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα. «Ελπίζουμε πάντα ότι θα βρούμε επιζώντες, θα εργαστούμε έως το τέλος για αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίτζι ντ' Άντζελο, υπεύθυνος της αρχής πολιτικής προστασίας.

Ο τελευταίος επιζών του σεισμού της Λ’ Άκουιλα το 2009 είχε ανασυρθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή¨", υπενθύμισε ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής. Ο σεισμός της Λάκουιλα το 2009 είχε αφήσει πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς και 1500 τραυματίες.

Την ίδια ώρα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς ο πληθυσμός αυτών των τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρ.

Στο μαρτυρικό Αματρίτσε τα συνεργεία προσπαθούν απελπισμένα να εντοπίσουν ζωντανούς δεκάδες τουρίστες που έμεναν στο ξενοδοχείο Roma, στο κέντρο του χωριού και έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα.

Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 150 αλλά οι πιο απαισιόδοξοι (ή ρεαλιστές) μιλούν για πάνω από 500 νεκρούς, ίσως και περισσότερους, στον τελικό απολογισμό.