Μετωπική επίθεση Ερντογάν στον Ματέο Ρέντσι και την Ιταλία

Με αφορμή τις έρευνες σε βάρος του γιου του

Σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν - ανοίγοντας νέες εστίες έντασης με τον Ματέο Ρέντσι.

Ο «σουλτάνος» της Τουρκίας υποστήριξε ότι το σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε στο εξωτερικό», επανέλαβε τις απειλές του για κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες ενώ ειρωνεύτηκε τον Ματέο Ρέντσι για τις έρευνες των ιταλικών αρχών σε βάρος του γιου του Μπιλάλ.

Η ολομέτωπη επίθεση του Ερντογάν ξεκίνησε από ομιλία του στην Άγκυρα στην οποία όχι μόνο υποστήριξε ότι το πραξικόπημα «γράφτηκε» στη Δύση αλλά πρόσθεσε ότι χώρες της Δύσης υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες, σε μια προφανή αιχμή κατά των ΗΠΑ όπου διαμένει ο άνθρωπος για τον οποίο υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από όλα όσα συνέβησαν στις 15 Ιουλίου, ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ερντογάν απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Αργότερα σε συνέντευξή του στο RaiNews24 επανέλαβε την απειλή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη».

Το επόμενο μετωπο που άνοιξε ο Ερντογάν ήταν με τον Ματέο Ρέντσι με αφορμή τις έρευνες σε βάρος του γιου του, Μπιλάλ, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ιταλο πρωθυπουργό να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της Μαφίας και όχι με τον Μπιλάλ, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί μεταξύ των βασικών υπόπτων του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε την κυβέρνηση και την οικογένεια Ερντογάν στα τέλη του 2013.

Αμεση και δηκτική ήταν η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Με ένα λακωνικό μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ανέφερε: «Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται "Κράτος Δικαίου"».

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου προέδρου, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας έρευνας τον Φεβρουάριο από την εισαγγελία της Μπολόνια, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε Τούρκος επιχειρηματίας. Πρόκειται για πολέμιο του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν διέφυγε στην Ιταλία έχοντας μαζί του «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό» και μια ομάδα ένοπλων σωματοφυλάκων με διπλωματικά διαβατήρια. Ο γιος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε πήγε στην Μπολόνια για να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή, ενώ ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους σε σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2013 και για το οποίο όλες οι έρευνες τέθηκαν έκτοτε στο αρχείο.

«Ο γιος μου έπρεπε να επιστρέψει στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στη Rai.

«Σε αυτήν την πόλη με αποκαλούν δικτάτορα και διαδηλώνουν υπέρ του PKK. Γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει; Αυτό είναι το Κράτος Δικαίου; Η υπόθεσή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μας με την Ιταλία» πρόσθεσε.