Στο Βερολίνο εκτάκτως μετά τις επιθέσεις η Μέρκελ: “Θα τα καταφέρουμε”

"Οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να πλήξουν την ετοιμότητά μας να υποδεχθούμε απελπισμένους ανθρώπους. Εναντιωνόμαστε κατηγορηματικά σε αυτό", δήλωσε Γερμανίδα Καγκελάριος

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι η Άνγκελα Μέρκελ, που διέκοψε τις διακοπές της και γύρισε εσπευσμένα στο Βερολίνο, μετά τις απανωτές επιθέσεις του ισλαμικού Κράτους στην Γερμανία. 

"Οι φρικτές επιθέσειςστο Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ είναι ισλαμιστική τρομοκρατία» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμανε πως "πρόκειται για πράξεις που γίνονται σε χώρους όπου θα μπορούσε να είναι καθένας από εμάς".

"Δύο πρόσφυγες εξαπέλυσαν τρομοκρατικές επιθέσεις γεγονός που σημαίνει ότι πρόδωσαν τη χώρα που τους δέχτηκε αλλά και τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να πλήξουν την ετοιμότητά μας να υποδεχθούμε απελπισμένους ανθρώπους. Εναντιωνόμαστε κατηγορηματικά σε αυτό", δήλωσε Γερμανίδα Καγκελάριος, η προσφυγική πολιτική της οποίας δέχεται και πάλι έντονες επικρίσεις στη Γερμανία.

"Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση" ανέφερε η καγκελάριος και συνέχισε: "Ξέρουμε ότι μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, οι μαχητές του Iσλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να διεισδύσουν σε άλλες χώρες και να εξαπολύσουν τρομοκρατικές πράξεις για να διαρρήξουν τη συνοχή μας και το αίσθημα της κοινότητας, να πλήξουν τον τρόπο ζωής μας, την ανοικτή μας στάση και την προθυμία μας να υποδεχθούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά σε αυτό", πρόσθεσε. 

Το σχέδιο 9 σημείων

Η  Άνγκελα Μέρκελ  ξεκαθάρισε πως δεν θα αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό, και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν στο εξής, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο εννέα σημείων για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών στο μέλλον.

Σε αυτό περιλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων για την επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων και προετοιμασίες για επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, όταν πρόκειται για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο σχέδιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καθώς και η επίσπευση της έγκρισης της εδώ και έναν χρόνο σχεδιαζόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθεσία σχετικά με τα όπλα. Βάσει αυτής, το εμπόριο όπλου μέσω Διαδικτύου θα απαγορευθεί. Επιπλέον, μια Αρχή θα ασχοληθεί με αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. 

"Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε σε στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σύνταγμα, ώστε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές τρομοκρατικές απειλές. Ο στρατός θα συμμετέχει υπό την καθοδήγηση της αστυνομίας. Πρέπει να εμβαθύνουμε την έρευνα μας για το πως ριζοσπαστικοποιούνται οι νέοι άνθρωποι και τελικά οδηγούνται στην τρομοκρατία" είπε χαρακτηριστικά. 

Η κυρία Μέρκελ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών και μιας καλύτερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.

"Θα τα καταφέρουμε» ("wir schaffen das"), είπε η καγκελάριος επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε αποφασιστικά υιοθετήσει το καλοκαίρι του 2015, όταν η Γερμανία άνοιξε τις πόρτες της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφευγαν μακριά από τον πόλεμο και την αθλιότητα.

"Είμαι πεπεισμένη, σήμερα όπως και χθες, ότι θα κατορθώσουμε να φέρουμε εις πέρας αυτήν την ιστορική αποστολή στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Θα τα καταφέρουμε και έχουμε ήδη καταφέρει πολλά, πολλά πράγματα τους τελευταίους μήνες", κατέληξε.