Σουηδία: Πολιτικός με επίδομα διανοητικά ανάπηρου

Επίδομα διανοητικής αναπηρίας έπαιρνε επί 13 χρόνια στη Σουηδία ένας βουλευτής, ο οποίος έχει κάνει σπουδές κοινωνιολογίας και έχει συντάξει το πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος των "Δημοκρατικών" στο οποίο μετέχει.

Το θέμα αποκάλυψε την Τετάρτη η εφημερίδα “Sundsvalls Tidning”και δεν το διαψεύδει ο άμεσα ενδιαφερόμενος αλλά και το κόμμα του.

Όπως γράφει η εφημερίδα ο Τζόνι Σκάλιν άρχισε να λαμβάνει το 1997 επιδόματα καθώς διαγνώστηκε με διανοητική ανεπάρκεια, που τον εμπόδιζε να εργάζεται κανονικά στην καντίνα με χοτ-ντογκ όπου είχε προσληφθεί. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, κρίθηκε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες όταν έπρεπε να εκτελέσει παράλληλα πολλά διαφορετικά πράγματα και αισθανόταν "υπερβολική κόπωση, τόσο που χρειαζόταν ακόμη και δύο ημέρες ανάπαυσης μετά από τετράωρη εργασία".

Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει, την ίδια χρονιά, σπουδές κοινωνιολογίας ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος των "Δημοκρατικών" της Σουηδίας στο Σούντσβαλ. Στη συνέχεια ανέλαβε εθνικός εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα και ήταν ένας από τους συντάκτες του προγράμματος του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2010. Σε αυτές το κόμμα έλαβε ποσοστό 5,70% και εξέλεξε 20 βουλευτές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σκάλιν.

Δύο μήνες μετά την εκλογή του ο Σκάλιν με επιστολή του στην πρόνοια αποποιήθηκε το επίδομα αναπηρίας που λάμβανε.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Aftonbladet” ο ίδιος ο Σκάλιν είπε ότι "αν επωφελήθηκε από το σύστημα μέχρις ενός σημείου, αυτό έγινε γιατί είχε την ευκαιρία, ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος", προσθέτοντας: "Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου".

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάρτιν Κινούνεν επιβεβαίωσε ότι ο Σκάλιν λάμβανε επιδόματα αναπηρίας και ότι δεν είχε κρύψει ποτέ τις δραστηριότητές του από την πρόνοια. "Έδινε όλες τις πληροφορίες για ό,τι έκανε", τόνισε, χαρακτηρίζοντας "παράξενη" τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών από τον ιατρικό φάκελο του πολιτικού.