Σκληραίνει η εμφάνιση στα τσιγάρα και στην Ευρώπη

Αυστηρότερη νομοθεσία για την εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων και ειδών καπνού εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ προβλέπει παράλληλα την απαγόρευση των τσιγάρων μεντόλ, αλλά και εκείνων με άρωμα γαρίφαλου.

Με τους αριθμούς να λένε ότι κάθε χρόνο περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και ότι το κόστος για θεραπεία κυμαίνεται στα 25 δισ. ευρώ επιπλέον άλλα 8 δισ. σε απώλειες από την χαμηλότερη παραγωγικότα των καπνιστών, η ΕΕ προτείνει μια σειρά νέωνμέτρων κατά του καπνίσματος.

"Δεν απαγορεύουμε το κάπνισμα, το κάνουμε ακόμα λιγότερο ελκυστικό για τον καθένα" είπε ο κ. Μποργκ και πρόσθεσε: "Καμιά φορά χρειάζεσαι σοκαριστικές εικόνες για να σοκάρεις τον κόσμο ώστε να σταματήσει το κάπνισμα".

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη νομοθετική πράξη απαγορεύει τη χρήση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα ή γεύσεις και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα.

Επίσης, ρυθμίζει τις διασυνοριακές πωλήσεις προϊόντων καπνού μέσω του διαδικτύου και προβλέπει τεχνικά χαρακτηριστικά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Επιπλέον, προτείνονται μέτρα για τα προϊόντα για τα οποία δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα ειδικές ρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα.

Ο καπνός μάσησης και ο καπνός που λαμβάνεται από τη μύτη θα υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά την επισήμανση και τα συστατικά. Η ισχύουσα απαγόρευση του καπνού που λαμβάνεται από το στόμα θα διατηρηθεί.

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το εθνικό δίκαιο των 27 χωρών-μελών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.

Η Αυστραλία έχει ήδη υιοθετήσει τέτοιου τύπου νομοθεσία για τα πακέτα τσιγάρων στα οποία είναι τυπωμένες σκληρές φωτογραφίες, προκειμένου να αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τη συνήθεια του καπνίσματος.