Σε φόρους και δάνεια θα πάει το δώρο Χριστουγέννων των Ιταλών

Περασμένα μεγαλεία και για τους γείτονες Ιταλούς το δώρο των Χριστουγέννων που άλλοτε πολλοί χρησιμοποιούσαν για ψώνια, δώρα, υποχρεώσεις ή ακόμα και για αποταμίευση. Φέτος μόλις το 10% του 13ου μισθού τους θα ξοδέψουν οι Ιταλοί σε χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Από τα χρήματα του δώρου το 60% προορίζεται για την πληρωμή λογαριασμών, του φόρου ακίνητης περιουσίας και δόσεων στεγαστικών δανείων.

Όπως δηλώνουν οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποταμιεύσουν το 30% του δώρου, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι, και σκοπεύουν να ξοδέψουν μόνο το υπόλοιπο 10% για αγορές.

Ο μέσος όρος των εξόδων κάθε ιταλικής οικογένειας για δώρα σε φίλους και συγγενείς δε θα ξεπεράσει φέτος τα 148 ευρώ.

Από τις προτάσεις δώρων που σημειώνουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης είναι τα τρόφιμα. Καλάθια με κόστος που ξεκινά από τα οκτώ ευρώ και τα οποία περιέχουν χαρακτηριστικά εδέσματα και προϊόντα της ιταλικής κουζίνας είναι από τα δημοφιλέστερα.

Τα τελευταία δυο χρόνια οι αγορές τροφίμων την περίοδο των εορτών σημείωσαν αύξηση 8%. Θετικά αναμένεται να είναι φέτος τα αποτελέσματα και για τα αρωματοπωλεία.

Οι προβλέψεις εμπορικών ενώσεων κάνουν λόγο αντιθέτως για ουσιαστική κάμψη στις πωλήσεις υποδημάτων και ρούχων (-4,2% σε σχέση με το 2011) αλλά και στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών, με πτώση του 3,6% και μόνη εξαίρεση τις ταμπλέτες.