Τουρκία: Παύουν να ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης

Ο Ερντογάν έχει γίνει ουσιαστικά ο απόλυτος "Σουλτάνος" με ξεκάθαρη πρόθεση να επαναφέρει τη θανατική ποινή ειδικά για τους "προδότες τρομοκράτες"

Η Τουρκία άρει προσωρινά (ουδέν μονιμότερον βέβαια)την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία! 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά σήμερα το μέτρο, με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά. Εναντίον τάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ουσιαστικά όμως, η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες "εάν αυτό κριθεί αναγκαίο". 

Ο Τούρκος πρόεδρος – που ανακοίνωσε ο ίδιος σε ζωντανή σύνδεση τα ξημερώματα της Πέμπτης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης – δήλωσε ότι αυτό το μέτρο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Οι περιορισμοί της έκτακτης ανάγκης, σχεδόν στο σύνολό τους, εφαρμόζονται ήδη. Η απαγόρευση ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η απαγόρευση της έκδοσης και διανομής εντύπων, η σωματική έρευνα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και πολλά άλλα, εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι η νόμιμη βάση για ζητήματα όπως οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, η μαζική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Το ανώτατο όριο κράτησης κάτω από ομαλές συνθήκες είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο απόλα τη Δύση, είναι η ξεκάθαρη πρόθεση του Ερντογάν να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα, ειδικά για τους "προδότες τρομοκράτες" όπως χαρακτηρίστηκαν οι παξικοπηματίες, αλλά και η ευκολία που στο εξής οποιοσδήποτε αντιφρονών θα χαρακτηρίζεται τρομοκράτης - όπως απειλεί να κάνει και με τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. 

Διαβάστε σχετικά: Τουρκία: Το... σουλτανάτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Τι αλλάζει

Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές. Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο. Από τους στρατηγούς, στους 99 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ κρατούνται 14.