Καταρρέει το πραξικόπημα στην Τουρκία – Επέστρεψε ο Ερντογάν

Συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό - Στους δρόμους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου κατά των πραξικοπηματιών

Καταρρέει, όπως όλα δείχνουν, η απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού κατά του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δυνάμεις των πραξικοπηματιών υποχωρούν, ενώ οι πρωτεργάτες του φέρονται να έχουν συλληφθεί.

Δείτε πώς κατέγραψε το news.gr τις εξελίξεις

Σύμφωνα με την Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Στην απόπειρα του πραξικοπήματος φέρονται να συμμετείχαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μερικοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ βρισκόταν σε διακοπές στην Αλικαρνασσό, επέστρεψε με αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη. Στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Ερντογάν εμφανίστηκε ανάμεσα σε ένα πλήθος χιλιάδων πολιτών στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης.

Για "κίνηση προδοσίας" κάνει λόγο ο Ερντογάν

Για “κίνηση προδοσίας”, και μάλιστα προδοσία την οποία αυτοί που εμπνεύστηκαν θα πληρώσουν “πολύ ακριβά”, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του από την Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιο “Ατατούρκ”.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε πως δε γίνεται να αντιμετωπιστεί με πραξικοπήματα ένα καθεστώς που έχει έρθει στην εξουσία με την ψήφο του λαού, ενώ απέδωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στην “απελπισία” αυτών που έβλεπαν τη διαδικασία εκκαθάρισης του στρατού από τέτοιου είδους στοιχεία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι αυτή δεν είναι η παλιά Τουρκία, είναι μία νέα Τουρκία, οργανωμένη, που κινείται σε ένα πλαίσιο αρχών”, τόνισε.

Έκανε ανοιχτά λόγο για “τρομοκρατική ενέργεια” που “προφανώς δεν θα έμενε χωρίς την προσήκουσα απάντηση”, ενώ δήλωσε οργισμένος για το γεγονός ότι τα αεροσκάφη F-16 και τα τανκς που αποκτήθηκαν για να προστατεύουν τον τουρκικό λαό, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του, γεγονός που χαρακτήρισε προδοσία προς τον λαό, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό.

Επιτέθηκε εκ νέου στον πολιτικό του αντίπαλο Γκιουλέν, υποστηρίζοντας πως οι πραξικοπηματίες έπαιρναν εντολές “ακόμα και από την Πενσιλβάνια” (όπου διαμένει ο Γκιουλέν), και απευθύνθηκε στους Τούρκους στρατιώτες, προειδοποιώντας τους πως αν σηκώσουν τα όπλα τους απέναντι στον λαό τους, οι υσνέπειες θα είναι πολύ αυστηρές.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα μείνει "με τον λαό του" και δεν θα πάει πουθενά.

"Το πραξικόπημα απωθήθηκε"

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η απόπειρα διάπραξης του πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Περίπου 30 στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος παρέδωσαν τα όπλα τους σε ένοπλους αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς επιτόπου. Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους και οδηγήθηκαν σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε έναν δυνατό κρότο που ταρακούνησε τα γύρω κτίρια και έσπασε παράθυρα.

Ποιοι είναι πίσω από την απόπειρα

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών - Πληροφορίες για 17 νεκρούς αστυνομικούς

Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα, χωρίς αυτή η πληροφορία να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από άλλες πηγές.

Εισβολή στρατιωτών στο CNN Turk

Στρατιώτες εισέβαλαν στο στούντιο του CNN Turk, με την παρουσιάστρια να αναφέρει ότι ενδεχομένως η μετάδοση να διακοπεί από λεπτό σε λεπτό.

Έξω από το κτίριο του δικτύου προσγειώθηκε και στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Δίνουμε αγώνα για να συνεχίσουμε τη μετάδοσή μας», ανέφερε η παρουσιάστρια.

Έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Ερντογάν που διαμαρτύρονται για την εισβολή των πραξικοπηματιών στον τηλεοπτικό σταθμό.

Εν τω μεταξύ, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, που νωρίτερα είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες, πλέον εκπέμπει κανονικά.

Ισχυρή έκρηξη στο κοινοβούλιο

Μια ισχυρή έκρηξη έπληξε το κτίριο της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ανταποκριτές του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι άκουσαν την έκρηξη να αντηχεί στην πόλη, ενώ μισή ώρα μετά ακούστηκαν άλλες δύο εκρήξεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από την πρώτη έκρηξη. Όλοι τους είναι αστυνομικοί.

Παράλληλα, σύμφωνα με βουλευτή με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters, οι πολιτικοί κρύβονται σε καταφύγια στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Άγκυρα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε παράλληλα ότι ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου της τουρκικής Βουλής.

Ο στρατός υποστήριζε ότι είχε αναλάβει τον έλεγχο της χώρας

Στρατιωτικοί εισήλθαν νωρίτερα στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η εκφωνήτρια του καναλιού ανέγνωσε σκληρή ανακοίνωση του στρατού, στην οποία ο Ερντογάν κατηγορείται ως "προδότης".

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφερόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Το TRT μετέδωσε ακόμα πως απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας.

UNBELIEVABLE CRAZY FOOTAGE #Video #Turkey army tanks run over cars in middle of the roads in Istanbul..!!!! pic.twitter.com/80lMbgriJi

— Rami (@RamiAILoIah) July 15, 2016

Αντίθετα, Τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν μία σχετικά μικρή ομάδα στρατιωτικών, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε στο Reuters πως οι πραξικοπηματίες είχαν υπό τον έλεγχό τους κάποια τεθωρακισμένα στα οποία είχαν δοθεί εντολές κατάληψης των δρόμων, όμως σε πολλές περιοχές δεν τα κατάφεραν.

Η παρέμβαση Ερντογάν που άλλαξε τα δεδομένα

Σε διάγγελμά του (μέσω κινητού τηλεφώνου) το οποίο μεταδόθηκε από το CNN Turk, o Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να αντισταθούν και προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι θα "πληρώσουν ακριβά" στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, τονίζοντας πως το πραξικόπημα θα αποτύχει.

Λίγο αργότερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης.

Μετά το διάγγελμα του Ερντογάν η κατάσταση φαίνεται πως άλλαξε άρδην, και μέσα σε λίγες ώρες το πραξικόπημα κατέρρευσε. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανατορπή φαίνεται πως έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κλπ), μέσα από τα οποία οι υποστηρικτές του κλήθηκαν να ξεχυθούν σε δρόμους και πλατείες για να αποτρέψουντο πραξικόπημα.