“Αντίο κύριε Κάμερον, δεν θα λείψεις σε κανέναν”

Το αιχμηρό σχόλιο του Τζιάνι Πιτέλα για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Βρετανίας

Παρελθόν αποτελεί από την ηγεσία της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον, και μάλλον λίγοι στην Ευρώπη θα λυπηθούν για την αποχώρηση του ανθρώπου στον οποίο χρεώνεται το φιάσκο του βρετανικού δημοψηφίσματος και η αρχή του τέλους της παρουσίας της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα: “Η Βρετανία έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό. Αντίο κύριε Κάμερον, δεν θα λείψεις σε κανέναν".

Άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέφυγαν σε δηλώσεις τους να σταθούν στην αποχώρηση του Κάμερον, στρέφοντας την προσοχή τους στο νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας, την Τερίσα Μέι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε πιεστικά σήμερα τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να αρχίσει σύντομα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit. “Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα”, ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς την Μέι την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ: “Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η καθαρότητα είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου”, σχολίασε.

Πάντως, το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η Τερίσα Μέι το συνόψισε καλύτερα απ' όλους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε με ένα tweet: “Brexit. Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις επιλογή παρά να κάνεις λεμονάδα”.