Πρωθυπουργός της Βρετανίας και επισήμως η Τερίσα Μέι

Το who is who της δεύτερης γυναίκας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή το απόγευμα την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερίσα Μέι είναι πλέον επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ.

Η Τερίσα Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει ένα νέο ρόλο για την χώρα της μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε καθήκοντα, υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνησή της θα καθοδηγούν οι ανάγκες των απλών πολιτών.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε η Τερίσα Μέι προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. «Το γνωρίζω, διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».

Η Τερίσα Μέι δεσμεύτηκε επιπλέον να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Οι πρώτες κινήσεις της

Η Τερίσα Μέι διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ νέο υπουργό Οικονομικών, ανακοινώνοντας τον πρώτο της διορισμό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο Τζορτζ Όζμπορν, υπουργός Οικονομικών από το 2010 και στενός συνεργάτης του προκατόχου της Μέι, του Ντέιβιντ Κάμερον, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, ανέφερε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Όζμπορν θεωρείτο προαλειφόμενος διάδοχος του Κάμερον ως το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και την επικράτηση του Brexit. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ήταν από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από τη νέα πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα. Ωστόσο, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος, καθώς η Μέι δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο αφιερωμένο στο Brexit, το οποίο ανέθεσε στον
Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις, σημαίνον στέλεχος των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο και σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Conservative Home τη Δευτέρα εξέφερε την άποψη ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εξάλλου, η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών (μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Ο Φάλον υπηρετεί στο αξίωμα από το 2014.

Ποια είναι η Τερίσα Μέι

H Τερίσα Μέι, που επέλεξε να παραμείνει στο περιθώριο του εσωκομματικού πολέμου που ξέσπασε στους κόλπους των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit, προβάλλεται ως η φωνή της συναίνεσης.

Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάθος, η Μέι επέλεξε στις αρχές του έτους, προκαλώντας κατάπληξη, να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και να υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν προσέφερε παρά ελάχιστα στην εκστρατεία, μη διστάζοντας ακόμα και να υπεραμυνθεί της πρότασης περιορισμού της μετανάστευσης, αγαπημένο θέμα των υπέρμαχων του Brexit. Αναδείχθηκε εντούτοις ως το πρόσωπο της συναίνεσης, με αποτέλεσμα η Sunday Times να την παρουσιάσει ως «τη μοναδική προσωπικότητα που είναι ικανή να ενώσει τις αντίπαλες φατρίες στους κόλπους του κόμματός» της.

Όταν επελέγη από τους συντηρητικούς βουλευτές ως η μία από τις δύο φιναλίστ στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον –με αντίπαλο την υφυπουργό Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ– η Τερίσα Μέι δήλωσε ότι είναι η υποψήφια που μπορεί να φέρει σε πέρας το διακύβευμα που θα αναλάβει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή ηγεσία, (μια ηγεσία) με εμπειρία που θα διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της, (μια ηγεσία) που θα ενώσει το κόμμα και την χώρα μας» υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός.

Η 59χρονη Τερίσα Μέι τήρησε κατά την θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών πολύ σθεναρή στάση απέναντι στους εγκληματίες, τους παράτυπους μετανάστες ή ακόμα και τους ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Η ίδια, κόρη ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας, ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1986, αφού σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη και εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα στην εύπορη περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ (νότια Βρετανία). Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός συντηρητικού κόμματος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας αναφέρθηκε στους Τόρις ως το «μοχθηρό κόμμα», μια δήλωση που της στοίχισε κάποιες φιλίες.

Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερίσα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Ανέλαβε τα σκιώδη υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Πολιτισμού, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Εργασίας. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία.

Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.

Με τα μαλλιά της κομμένα καρέ και επιλέγοντας έντονα χρώματα στην ένδυσή της, η Τερίσα Μέι γνωρίζει ότι μοιάζει στην εξωτερική εμφάνιση εύθραυστη, γι' αυτό ενδεχομένως της αποδόθηκε το προσωνύμιο «η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ».

Η Daily Telegraph την θεωρεί την ισχυρότερη γυναίκα πολιτικό της χώρας κι επισημαίνει ότι κατάφερε «να φθάσει στην κορυφή χάρη σε μια ανηλεή αποφασιστικότητα».

Η Μέι είναι παντρεμένη από το 1980 με τον Φίλιπ Τζον Μέι, έναν τραπεζικό, δεν έχει παιδιά, λατρεύει την πεζοπορία και τη μαγειρική.