“Χαστούκι” στην Ιταλία για την εκμετάλλευση των μεταναστών

Εκτεταμένη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών στην Ιταλία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να βελτιώσει την πολιτική της για τη μετανάστευση.

Σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι μετανάστες εργάτες στον τομέα της γεωργίας και στις κατασκευές σε περιοχές της νοτίου Ιταλίας πληρώνονται κατά 40% λιγότερο από το μέσο όρο των αμοιβών που λαμβάνουν οι Ιταλοί που απασχολούνται στα ίδια επαγγέλματα και πολλές φορές πληρώνονται λιγότερο από τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργάτες δεν πληρώνονταν καθόλου, με τους εργοδότες να παρακρατούν παράνομα κι αδικαιολόγητα τις αμοιβές τους. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα ενός Ινδού εργάτη ο οποίος αν και συμφώνησε για εργασία 7 ημερών την εβδομάδα μισθό 700 ευρώ ο εργοδότης του για το τελευταίο 7μηνο του αποδίδει μόνο 100 ευρώ.

Η Ιταλία έχει σοβαρό πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, ειδικά μετά τις εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως η αυστηρή νομοθεσία της Ιταλίας για τη μετανάστευση, που ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο στη χώρα, καθιστά πιο ευάλωτους τους ξένους εργάτες στην εκμετάλλευση, διότι δεν τους αφήνει περιθώριο διαμαρτυρίας στις αρχές καθώς φοβούνται τη σύλληψη ή την απέλασή τους.

Επίσης συνιστά στις ιταλικές αρχές να συστήσουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στους μετανάστες να υποβάλλουν με ασφάλεια τα παράπονά τους για τους εργοδότες τους.

“Η τύχη των μεταναστών εργατών είναι συχνά ημερομίσθια πολύ μικρότερα από το κατώτατο όριο, αυθαίρετη μείωση αμοιβών, καθυστερήσεις στην καταβολή τους, ή μη πληρωμή τους και πολλές ώρες εργασίας”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Φραντσέσκα Πιτσουτέλι.

Στους περίπου 5,4 εκατ. ξένους υπηκόους που βρίσκονται στην Ιταλία περίπου μισό εκατ. δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Αμνηστίας.