Οι Φινλανδοί εμπνέονται από τo Brexit και σκέφτονται το… Fixit

Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών προτείνει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές του 2019

Ενός... exit μύρια έπονται, και φαίνεται πως στη Φινλανδία υπάρχουν αρκετοί που εμπνέονται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, και σκέφτονται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, προωθώντας την έξοδο και της δικής τους χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – το λεγόμενο και... Fixit.

Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών (που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό), Σάμπο Τέρχο, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα να διενεργήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή της αποχώρησης της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις επόμενες εκλογές, σε τρία χρόνια.

“Αν η Φινλανδία θέλει να προχωρήσει έτσι, πρέπει να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο με τη Βρετανία”, σημείωσε ο Τέρχο, υποστηρίζοντας πως αυτό θα είναι ένα από τα κύρια θέματα στις εκλογές του 2019. “Αν οι πολίτες το στηρίξουν, τότε θα πρέπει να ψηφίσουμε για το αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις αναφορές του Τέρχο, αν και επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει για ένα τέτοιο θέμα. “Αυτή η κυβέρνηση δεν θα προτείνει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο Σίπιλα σε δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή.