Άνοιγμα ευρωπαϊκών κεφαλαίων “βλέπει” η Τουρκία

Την ελπίδα του τους επόμενους μήνες η Γαλλία θα ξεπαγώσει τουλάχιστον δύο από τα 35 κεφάλαια που πρέπει να υλοποιηθούν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός για Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς.

“Πιστεύω πως ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να προγραμματίσει τους επόμενους δύο μήνες και τα σχέδιά του περιλαμβάνουν μία επίσκεψη στην Τουρκία. Ευελπιστούμε πως προτού έρθει στην Τουρκία θα μας πει τα καλά μαντάτα για την άρση της παρεμπόδισης για τουλάχιστον δύο από αυτά τα κεφάλαια” σχολίασε ο κ. Μπαγίς, μιλώντας στο Reuters.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε επίσημα το 2005 όμως έκτοτε έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα συνολικά 35 προαπαιτούμενα κεφάλαια για την ενταξιακή της πορεία. Όλα εκτός από 13 εξ αυτών έχουν παγώσει από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Κομισιόν.

Σε ερώτηση πάντως εάν η Γαλλία έχει συγκεκριμένα πληροφορήσει την Τουρκία ότι προτίθεται να ξεπαγώσει δύο εκ των επίμαχων κεφαλαίων, ιδιαίτερα ενόψει πιθανής επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα, ο κ. Μπαγίς απάντησε πως το Παρίσι έχει “δείξει” ότι “εξετάζει” το εν λόγω ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα δύο κεφάλαια θα αφορούν την οικονομική και την περιφερειακή πολιτική, χωρίς να αποσαφηνίσει εάν σχετίζονται με την υπόθεση της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ο Ολάντ έχει έως τώρα αποφύγει να υποστηρίξει ευθέως την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τονίσει πως η υπόθεση θα πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, διαφοροποιούμενος από τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα.