ΕΕ: Παρατείνονται οι κυρώσεις στη Ρωσία – Ακολουθεί η Κριμαία

Λόγω της ουκρανικής κρίσης

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την παράταση, για έξι μήνες, των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν κατά της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2014 για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η επίσημη απόφαση για την παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 των κυρώσεων, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου. Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως τις ρωσικές τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα ατην οικονομία της Ρωσίας, η οποία σε αντίποινα επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

Περισσότερες από 150 ρωσικές και ουκρανικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνονται εξάλλου στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ: στα πρόσωπα αυτά απαγορεύεται η χορήγηση βίζας ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους στις χώρες της Ένωσης έχουν παγώσει.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης ανακοινώσει ειδικές κυρώσεις για την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, απαγορεύοντας κάθε επένδυση, τουριστική δραστηριότητα ή την εισαγωγή προϊόντων από τη χερσόνησο στην Ευρώπη.