Οι Βρετανοί που αλλάζουν υπηκοότητα επειδή… φοβούνται το Brexit

Ζουν για χρόνια στο εξωτερικό, και αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ θα πρέπει να ζητήσουν άδεια διαμονής

Η 29χρονη Βρετανή Κολέτ Τέιλορ-Τζόουνς έσπευσε να πολιτογραφηθεί Γαλλίδα προτού καν αποφασιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φοβούμενη ότι μπορεί να βρεθεί ξένη στη χώρα που η ίδια θεωρεί πατρίδα της, η 29χρονη, που γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, έκανε έγκαιρα τα χαρτιά της. "Αποφάσισα να αλλάξω την εθνικότητά μου όταν άρχισε όλη η ιστορία με το Brexit", δήλωσε στο Reuters.

Βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βρετανικό της διαβατήριο μέχρι τώρα της εγγυάται τα ίδια δικαιώματα διαμονής και εργασίας στη Γαλλία με τον κάθε Γάλλο, και δεν ήθελε να αναγκαστεί να ζητήσει άδεια διαμονής σε περίπτωση Brexit, όπως εξήγησε.

Ο 26χρονος Τζακ Μακ Νιλ ζει στη Γαλλία μόνο έξι χρόνια, όμως τη θεωρεί κι αυτός πατρίδα του. Η προοπτική του να αναγκαστεί να ζητήσει άδεια διαμονής ή να μην μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση Brexit τον ώθησε να υποβάλει αίτηση για απόκτηση γαλλικού διαβατηρίου.

"Αυτό που σημαίνει το να είσαι Γάλλος είναι το να πιστεύεις στις αξίες της χώρας. Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη", ανέφερε στο Reuters ο Μακ Νιλ, που κατάγεται από το Εδιμβούργο της Σκωτίας. "Μπορεί να είσαι οποιασδήποτε εθνικότητας ή η μητρική σου γλώσσα να είναι οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, αλλά αν πιστεύεις σε αυτές τις αξίες και τη σημασία τους, και τη σημασία της διατήρησής τους και όλα αυτά, τότε είσαι τόσο Γάλλος όσο οποιοσδήποτε, όσο η Εντίθ Πιάφ", πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ακόμα αισθάνεται και Βρετανός.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι περίπου 400.000 Βρετανοί ζουν στη Γαλλία σήμερα, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να καταγραφούν.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, ένας μη Γάλλος μπορεί να πολιτογραφηθεί Γάλλος είτε αν παντρευτεί Γάλλο ή Γαλλίδα, είτε αν ζει για αρκετά χρόνια στη χώρα.