Γαλλία: Ουρές στα βενζινάδικα – Στερεύουν τα καύσιμα

Από τα στρατηγικά της πετρελαϊκά αποθέματα αντλεί εδώ και δύο ημέρες η Γαλλία, εξαιτίας των συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων

Η Γαλλία έχει αρχίσει εδώ και δύο ημέρες να αντλεί από τα στρατηγικά της αποθέματα σε πετρελαϊκά προϊόντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τροφοδοσίας,  που έχουν προκαλέσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις και ο αποκλεισμός μονάδων της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Εξι από τα οκτώ γαλλικά διυλιστήρια υπολειτουργούν ή είναι αποκλεισμένα από τους απεργούς και οι πολίτες κάνουν ουρές στα λίγα βενζινάδικα που έχουν ακόμα αποθέματα. 

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Euro 2016, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο παράλυσης της χώρας, εξαιτίας της κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με επίκεντρο την τροφοδοσία σε καύσιμα και τις μεταφορές. 

«Αποκλείεται οι Γάλλοι να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, αποκλείεται να αφήσουμε την οικονομία μας μπλοκαρισμένη», προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Όμως, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά λιμάνια, της Μασσαλίας και της Χάβρης ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Εάν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό της Χάβρης, από όπου περνά το 40% των γαλλικών εισαγωγών, «μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες, δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα γαλλικά αεροδρόμια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρ Φιλίπ.

Στον τομέα των μεταφορών,τα συνδικάτα της πολιτικής αεροπορίας απειλούν να διακόψουν την εργασία από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. Οι μηχανοδηγοί του μετρό και των σιδηροδρόμων μπορεί να ακολουθήσουν επίσης.

Το σενάριο που διαμορφώνεται είναι εφιαλτικό για τη γαλλική κυβέρνηση που περιμένει περισσότερα από 7 εκατομμύρια επισκεπτών στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου για το Euro 2016.

Η κυβέρνηση πάντως, δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης: «Η εργατική νομοθεσία δεν θα αποσυρθεί, όπως απαιτούν οι απεργοί. Περισσότερα διυλιστήρια θα απελευθερωθούν από τους καταληψίες», ανέφερε ο Μανουέλ Βαλς.