Egyptair: Μάχη με το χρόνο για να βρεθούν τα μαύρα κουτιά

Μετά από 4 ημέρες, το μοιραίο αεροσκάφος εξακολουθεί να παραμένει χαμένο σε βάθος τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων

Κανένα σήμα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus 320 της Egyptair δεν έχουν πιάσει ακόμα οι σωστικές δυνάμεις, που κυριολεκτικά χτενίζουν την περιοχή όπου κατέπεσε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.  

Το Κάιρο έχει αποστείλει ένα υποβρύχιο για να αναζητήσει το αεροπλάνο ενώ ο πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίσε ότι οι έρευνες για την καταστροφή θα πάρουν καιρό.

Τα ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου που ερευνάται φθάνουν σε βάθος τα 3.000 μέτρα, με αποτέλεσμα στην επιφάνεια της θάλασσας το σήμα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά για να εντοπιστούν να είναι στα όρια της εμβέλειάς του. 

Η ύπαρξη καπνού στο αεροσκάφος έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα πάντα συνέβησαν αστραπιαία κι ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα το πλήρωμα διαβεβαίωνε πως όλα έβαιναν καλώς.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε του εκπροσώπους του Τύπου να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, λέγοντας πάντως ότι κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Την ίδια ώρα, ιι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές ζήτησαν από την Γαλλία όλα στοιχεία που αφορούν το διάστημα της παραμονής του αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, μέχρι και την έξοδό του από τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα, το Κάιρο ζήτησε από τις αρχές της Ελλάδα να του παραδώσουν απομαγνητοφωνημένες όλες τις συνομιλίες μεταξύ του πιλότου του Airbus και των ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ ζήτησε να ερωτηθούν εάν ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Το Αίρμπας που εκτελούσε την πτήση 804 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών από το Παρίσι στο Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την Πέμπτη λίγη ώρα αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, πάνω από τη Μεσόγειο. Στα 10 μέλη του πληρώματός του και τους 56 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονταν 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι υπήκοοι.