UMP: “Ναι” από τον Κοπέ σε νέα εκλογική αναμέτρηση

Έτοιμος να προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του δεξιού γαλλικού κόμματος UMP δηλώνει ο νικητής της διαδικασίας, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ικανοποιώντας το αίτημα του εσωκομματικού του αντιπάλου, Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Φιγιόν αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας νέες εσωκομματικές εκλογές, και τρεις μήνες μετά ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ φαίνεται πως είναι πρόθυμος να του κάνει το χατίρι.

Στενός συνεργάτης του Κοπέ αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, με στόχο να ηρεμήσει τα πνεύματα, "συμφωνεί να οργανωθούν νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013". Ο Σεπτέμβριος επελέγη ώστε να επέλθει κάποιος συμβιβασμός αφού ο Φιγιόν ήθελε να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο του 2013 ενώ ο Κοπέ αντιπρότεινε αρχικά να γίνουν το 2014.

Σε ανακοίνωσή του ο Φιγιόν χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Κοπέ αποδέχτηκε τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας μέσα σε "εύλογο χρονικό διάστημα". "Είναι μια μεγάλη νίκη για όσους ζητούσαν να βρεθεί μια δημοκρατική λύση στην κρίση που περνά το κίνημα", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα πάντως με το περιβάλλον του Κοπέ, στην τελική συμφωνία θα πρέπει να περιληφθεί και η διάλυση της ομάδας που έχουν συγκροτήσει οι υποστηρικτές του Φιγιόν στο κοινοβούλιο.