Αντιδράσεις για κοινή άσκηση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, σύμφωνα με το οποίο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με καλυμμένο το επίσημο έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβαν μέρος σε κοινές ασκήσεις με πυροσβεστικά οχήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) σε ανακοίνωση του εκφράζει έκπληξη και αγανάκτηση και καλεί τους αρμοδίους να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κάνει λόγο για ανήκουστη και δουλική συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του ψευδοκράτους και ζητά τη διενέργεια έρευνας και την απόδοση ευθυνών.

Ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτηρίζει το γεγονός της κάλυψης των εμβλημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πράξη αυτοεξευτελισμού και αυτοκατάργησης του Κυπριακού κράτους, ενώ προσθέτει ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού μορφώματος.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά εκχώρηση από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Αυτό που έγινε, ήταν μια άσκηση συμβατότητας του εξοπλισμού για τα πυροσβεστικά οχήματα για την περίπτωση πυρκαγιών που συχνά σημειώνονται στη νεκρή ζώνη, στο πλαίσιο της κοινής Μικτής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο”, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.