“Προσοχή, έρχεται η Τρόικα !”

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την πολιτική λιτότητας και την τρόικα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου στην Πορτογαλία.

Στο παιχνίδι, που ονομάζεται "Προσοχή, έρχεται η Τρόικα", ο ηγέτης προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιο φορολογικό παράδεισο πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών.

Η βασική ιδέα είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία μιας φανταστικής χώρας, της "Πορτουγαλανδίας". Ασκώντας την εξουσία, πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα "μεγα-ευρώ", που τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους.

Νικητής αναδεικνύεται ο "ηγέτης", που καταφέρνει να συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμμαχίες, να κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα, προτού εμφανιστεί η κάρτα της "Τρόικας", η οποία απεικονίζει τρεις αγριωπούς, μαυροντυμένους άντρες, που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ.

"Ο στόχος μας ήταν οι άνθρωποι να ψυχαγωγηθούν με την πραγματικότητα της πορτογαλικής κοινωνίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, ο Κάρλος Μεσκίτα. "Είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή τους και να τους δείξουμε πώς λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία σήμερα", πρόσθεσε.

Κάποιος μπορεί να κερδίσει, αν πετύχει την κάρτα της Εκκλησίας με το "Όπους Ντέι" ή να χάσει αν του τύχει η κάρτα με τα "Καλά Κορίτσια", τις ημίγυμνες νεαρές, που εξουδετερώνουν τον αντίπαλο "ηγέτη" μέχρι να ολοκληρωθούν οι "εκλογές".

"Έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση, οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν την ιδέα για να την προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα, ενώ ενδιαφέρονται και οι Ιταλοί", αποκάλυψε ο Μεσκίτα.