Τρόμος στις Βρυξέλλες: Επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο Μετρό

Κατάσταση ανάγκης, επεμβαίνει ο στρατός

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού το Βέλγιο, μετά από μπαράζ εκρήξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε σταθμούς του Μετρό. Επιβεβαιωμένες είναι δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο (μία στην αίθουσα αναχωρήσεων και μία εντός των αεροδιαδρόμων) και τρεις εκρήξεις στο Μετρό στο Μάελμπεκ και στο Σουμάν. Το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει σχετικά με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Συνολικά έχουν αναφερθεί 14 νεκροί και πάνω από 35 τραυματίες στο Αεροδρόμιο και 20 νεκροί και πάνω από 55 τραυματίες στο Μετρό.

Πυκνός καπνός ήταν ορατός από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, όπου σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο χώρο των αναχωρήσεων. Υπήρξαν πάντως πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις , μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκαν στο χώρο των αναχωρήσεων της American Airlines. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει και εκκενώνεται, δεν εκτελούνται πτήσεις ενώ και η σιδηροδρομική σύνδεσή του έχει διακοπεί.

Οι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη, στις Βρυξέλλες, του Σαλά Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το Νοέμβριο, υπενθυμίζει το BBC. 

Φριχτές λεπτομέρειες από αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.

«Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

"Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.
«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο». 

Πολύνεκρη η επίθεση και στο Μετρό 

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα το δίκτυο RTBF είχε μεταδώσει ότι σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα.
Επίσης η εταιρεία διαχείρισης του μετρό STIB ανακοίνωσε στο Twitter και αυτή ότι κλείνει το μετρό στην πρωτεύουσα.