Τα βασανιστήρια που υπέφερε στα χέρια του απαγωγέα της η Νατάσα Κάμπους

Υπακούοντας στα στρατιωτικά προστάγματα του Πρικλόπιλ, ανεβοκατέβαινε τις σκάλες ενώ, με το κεφάλι της ξυρισμένο, την υποχρεώνει να τον σερβίρει

Σκηνή από την ταινία "3096 μέρες", η οποία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Κάμπους

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Γερμανία αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο απαγωγέας της Νατάσας Κάμπους, της νεαρής Αυστριακής που κρατούσε αιχμάλωτη και κακοποιούσε για 8 χρόνια σε ένα υπόγειο κοντά στη Βιέννη, κατέγραψε σε βίντεο τον εφιάλτη του θύματός του. 

Η Νατάσα Κάμπους απήχθη ενώ πήγαινε στο σχολείο της την 2α Μαρτίου του 1998 από τον Βόλφγκανγκ Πρικλόπιλ, ηλικίας τότε 35 ετών, ο οποίος την κράτησε αιχμάλωτη σε ένα υπόγειο δωμάτιο επιφάνειας μικρότερης των 6 τετραγωνικών μέτρων, κάτω από το γκαράζ του σπιτιού του, στο Στράσοφ, κοντά στη Βιέννη. Παρέμεινε αιχμάλωτη για 8 χρόνια (3.096 ημέρες), μέχρι που κατάφερε να το σκάσει την 28η Αυγούστου του 2006. Το ίδιο βράδυ, ο Πρικλόπιλ αυτοκτόνησε, πέφτοντας μπροστά από ένα τρένο, σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης. 

Ο δημοσιογράφος και πρώην αστυνομικός από το Αμβούργο Πίτερ Ράιχαρντ, επιβεβαιώνει στο βιβλίο του ("Die ganze beschämende Wahrheit", Όλη η επαίσχυντη αλήθεια) ότι ο Πρικλόπιλ γύρισε κατά τη διάρκεια της περιόδου της ομηρίας της 11 βίντεο, όπου μαγνητοσκοπούσε το κοριτσάκι και κατόπιν την έφηβη κοπέλα.

Η Νατάσα μετά την απελευθέρωσή της και το σπίτι στο οποίο παρέμενε φυλακισμένη για 8 χρόνια

Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild, ένα από τα βίντεο αυτά δείχνει το παιδί σε ηλικία 10 ετών, «γυμνό, υποσιτισμένο, να διακρίνονται όλα της τα πλευρά. Υπακούοντας στα στρατιωτικά προστάγματα του Πρικλόπιλ, ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες» ενώ εκείνος την ενθαρρύνει να συνεχίσει κι εκείνη του απαντά ότι τρέχει ήδη δύο ή τρεις ώρες.

Σε άλλο βίντεο, το Πάσχα του 2005, έχοντας περάσει 7 ολόκληρα χρόνια στα χέρια του απαγωγέα της, την υποχρέωσε να ψάξει για αυγά, γυμνή, στο σπίτι του Πρικλόπιλ. Εκείνος της φωνάζει: «κάνει κρύο, κάνει κρύο, κάνει ακόμα περισσότερο κρύο. Εσύ παγώνεις», και «τώρα καις».

Σε μία άλλη σκηνή, με το κεφάλι της ξυρισμένο, την υποχρεώνει να τον σερβίρει ενώ εκείνη δεν λαμβάνει παρά μία φέτα ψωμί για να τραφεί. «Τι επιθυμείς να σε σερβίρω;» τον ρωτάει εκείνη, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσίευσε η Bild. «Ένα ποτήρι για εμένα, ανόητη!", της απαντάει.

Ο Πρικλόπιλ άφηνε το κορίτσι νηστικό μέχρι υποσιτισμού και το έφερνε "μέχρι που δεν μπορούσε νασταθεί όρθιο" για να το "σπάσει" συναισθηματικά ενώ το είχε πείσει ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά, αν επιχειρούσε να βγει έξω χωρίς την άδειά του. 

Η Νατάσα Κάμπους κατάφερε να το σκάσει το 2006 και το ίδιο βράδυ ο Βόλφγκανγκ Πρικλόπιλ αυτοκτόνησε

Εκτός από τα βασανιστήρια στα οποία την επέβαλε, ο Πρικλόπιλ είχε βιάσει και κακοποιήσει σεξουαλικά την ανήλικη Νατάσα πολλές φορές κατά την διάρκεια της 8χρονης ομηρίας της. 

Η απόδραση

Μετά τα 18 γενέθλιά της, ο Πρικλόπιλ επέτρεπε στην Νατάσα να βγαίνει στον κήπο ή και έξω μαζί του. Την 28η Αυγούστου έβαλε το κορίτσι να του κλείνει το αυτοκίνητο. Την ώρα που η Νατάσσα καθάριζε το αμάξι με την  ηλεκτρική  σκούπα, χτύπησε το τηλέφωνο και ο Πρικλόπιλ απομακρύνθηκε για να το σηκώσει. Ενώ αυτός μιλούσε και δεν την έβλεπε πλέον, η Νατάσα το έσκασε και μπήκε σε σπίτι γείτονα όπου και κάλεσαν την αστυνομία. 

Η ιστορία της νεαρής γυναίκας, που σήμερα είναι πλέον 28 ετών, συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη, ιδίως στις γερμανόφωνες χώρες.