Μακελάρης του Όσλο: Μόνο εμένα και τον Μαντέλα ταλαιπωρείτε τόσο!

Τα... παράπονα του Μπρέιβικ

Άντερς Μπρέιβικ, γνωστός και ως «ο μακελάρης του Όσλο». Ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τη Νορβηγική πρωτεύουσα καθώς και το νησάκι Utoya, αυτός στον οποίο χρεώνεται το μεγαλύτερο λουτρό αίματος στην ιστορία του σκανδιναβικού κράτους, καταδικάστηκε το 2012 σε εικοσαετή κάθειρξη για τη δολοφονία 77 ανθρώπων. Έκτοτε έχει συχνά απασχολήσει τις αρχές και τον τύπο με τις παράλογες απαιτήσεις του.

Αρχικά επεδίωξε και κατάφερε να εξαιρεθεί από την απαγόρευση που ισχύει για κάποια είδη βιντεοπαιχνιδιών στη φυλακή-πλέον, μπορεί να παίξει όποιο παιχνίδι επιθυμεί. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των κρεβατιών-ήταν πολύ άβολα και κατάφερε να τα αλλάξει. Τώρα παραπονιέται πως το φαγητό της φυλακής είναι «χειρότερο κι από τον εικονικό πνιγμό». Κι όμως, αυτή ακριβώς τη φράση εκστόμισε την περασμένη Τετάρτη στο δικαστήριο.

Ο 37χρονος Μπρέιβικ συγκρίνει τον εαυτό του με τον Νέλσον Μαντέλα, επισημαίνοντας πως η μόνη διαφορά είναι ότι ο Μαντέλα καλούσε σε δράση, ενώ ο Μπρέιβικ έδρασε ο ίδιος. «Επί 25 χρόνια μάχομαι για τον εθνικοσοσιαλισμό και θα συνεχίσω μέχρι το θάνατό μου», δήλωσε. Ο Μπρέιβικ βρίσκεται ξανά στο δικαστήριο για μια ακρόαση σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του. Συγκεκριμένα, έχει μηνύσει τη νορβηγική κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.           Παράλληλα, έχει επανειλημμένα απειλήσει με απεργία πείνας σε περίπτωση που οι συνθήκες κράτησής του δε βελτιωθούν.

Η Γενική Εισαγγελία έχει διαφορετική άποψη. «Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στον ενάγοντα βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων. Υπάρχουν φυσικά περιορισμοί σε ό,τι αφορά την επαφή του με τον εξωτερικό κόσμο αλλά δεν είναι απόλυτοι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο ενάγων αντιμετωπίζει σωματικά η ψυχονοητικά προβλήματα εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του». Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.