Προσφυγικό: Tα περισσότερα χρήματα θα πάνε στην Ελλάδα

Από 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ, με πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό - Tα περισσότερα χρήματα θα πάνε στην Ελλάδα

Πρόταση για αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΕ έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε χώρες εντός ΕΕ παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2018 καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί στην Ελλάδα, η οποία σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους. «Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ. «Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η εν λόγω υπηρεσία -η οποία μέχρι σήμερα αφορούσε παροχή βοήθειας μόνο σε τρίτες χώρες - έχει προϋπολογισμό 6,6 δισ. μέχρι το 2020, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζονται οι τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης.

Η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.