Μπερλουσκόνι: Θα αποσυρθώ αν κατέβει υποψήφιος ο Μόντι

Μια δήλωση που έρχεται να ταράξει τα νερά έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκαλύπτοντας πως θα απέσυρε την υποψηφιότητά του στις ερχόμενες εκλογές αν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατέβαινε υποψήφιος με ένα "μετριοπαθή" συνασπισμό.

"Πρότεινα στον Μόντι να είναι υποψήφιος ως ηγέτης για ένα μετριοπαθή κεντρώο συνασπισμό και είπε ότι δεν θέλει. Αν αλλάξει γνώμη δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω πίσω... Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι από τη Ρώμη.

Ο Μόντι, ο οποίος προανήγγειλε την παραίτησή του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετά την ανακοίνωση του Μπερλουσκόνι περί υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θα κάνει σε αυτές τις εκλογές.

Σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε για μια ακόμα φορά σχετικά με τις αλλαγές που θα επέφερε τυχόν επανεκλογή του Μπερλουσκόνι.

“Παραδόξως, η διακοπή μίας μεταρρύθμισης προτού αυτή μπορέσει να δώσει τους ποθούμενους καρπούς της είναι κατά πολύ χειρότερο από το να μην υλοποιηθεί”, δήλωσε ο Μόντι και τόνισε πως “οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο”, κάνοντας μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο πρόγραμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπόσχεται ότι θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική λιτότητας.

Μιλώντας σε συνέδριο των ιδιοκτητών εταιρειών του ευρύτερου τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας (Anfia), ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτόξευσε και άλλες αιχμές κατά του προκατόχου του λέγοντας “η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει ένα μεγάλο αριθμό από εκκρεμείς υποθέσεις” στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμα σχολίασε τη χθεσινή αναφορά του Μπερλουσκόνι στο spread ο οποίος είχε υποστηρίξει δεν έχει την παραμικρή σημασία, λέγοντας πως η σταθεροποίηση του spread του ιταλικού δημοσίου χρέους, “που επιτεύχθηκε κατά τους τελευταίους μήνες αποτελεί ένα βασικό προαπαιτούμενο για να διοχετευθούν εκ νέου οι πιστώσεις υπέρ των επιχειρήσεων”.

Η Τετάρτη αποδείχτηκε μια όχι και τόσο εύκολη μέρα για τον Καβαλιέρε, αφού η Λέγκα του Βορρά στην οποία φαίνεται πως πόνταρε για μια συνεργασία, ζήτησε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. 

“Αγαπητέ Σίλβιο, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε εάν συμμετέχεις εσύ. Η Λέγκα δεν μπορεί να σε υποστηρίξει εάν διατηρήσεις την υποψηφιότητά σου για την πρωθυπουργία”, δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας, Ρομπέρτο Μαρόνι, Μαρόνι σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica", ενώ την Τρίτη το βράδυ είχε συνάντηση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.